14 Ocak 2019 Pazartesi

İHLASZEDELERİN İŞİ ZOR: İHLAS FİNANS 'ÜMİTSİZ VAKA'


Cahit UYANIK

Yaklaşık 200 bin küçük yatırımcıyı yakından ilgilendiren İhlas Finans'ın faaliyetlerine son verilmesi, finans kurumlarının tasfiye prosedürlerini yeniden gündeme getirdi. 5 Nisan 1994 Kararları sırasında bankacılık lisansları iptal edilen TYT Bank, Marmarabank ve İmpexbank'ın tasfiye işlemleri aradan 7 yıl geçmesine rağmen, halen İcra İflas Kanunundaki genel hükümlere göre yürütülüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) henüz ortada yokken, 3 bankaya ait işlemler Hazine Müsteşarlığı tarafından takip ediliyordu. Ancak şu anda tasfiyeleri izlemek için BDDK bünyesinde 'özel birim' kuruldu. İhlas Finans'ın tasfiye işlemlerinde de bu birimin koordinasyon görevi üstlenmesi bekleniyor. BDDK, el koyduğu 11 bankaya ilişkin herhangi bir iflas veya tasfiye prosedürü işletmiyor. Bunun yerine, bankanın hisselerinin tümüne el konulduğu için sahipliği değişmiş oluyor.      

Suç ve ceza yönünden bankalarla aynı

Finansal Forum'un edindiği bilgiye göre BDDK, faaliyete geçtikten sonra özel finans kurumlarının yeni Bankalar Kanunu çerçevesindeki durumunu araştırdı. Çalışma sonuçlarına göre ÖFK'ların topladığı paraların mevduat değil, kâra ve zarara katılma hesabı olduğu dikkate alınarak mevduat garantisinden yararlandırılamayacağı sonucuna varıldı. Ancak ÖFK sahipleri ve yöneticileri, suç ve cezalar açısından banka sahip ve yöneticileriyle aynı hükümlere tabi bulunuyorlar. Kurul'un ÖFK'lar üzerinde her türlü düzenleme yapma yetkisi bulunuyor.

1999 Aralık ayında çıkarılan Bankalar Kanununun 11'inci maddesinde bu konuların açıkça düzenlendiğini belirten yetkililer, "Orada 14'üncü maddeye göre faaliyet izni kaldırıldığında ne yapılacağı belli. Bu kurumlar para toplayıp, bunları ortak yatırım ve finansal kiralama yoluyla değerlendiriyorlar. Biz yasaya göre finansal kiralama faaliyetlerini bile kredi olarak değerlendirmek zorundayız. Ayrıca kâr ve zarara katılma belgeleri ve benzeri yöntemlerle yaptıkları finansmanı da kredi diye değerlendireceğiz" şeklinde konuştu. 

Tasfiye uzun zaman alıyor

İhlas Finans'ın faaliyetlerine son verilmesi, mali kurumların iflas ve tasfiye prosedürü tartışmasını da yeniden başlattı. 1994'te bankacılık lisansları iptal edilen 3 bankayla ilgili iflas ve tasfiye prosedürü halen devam ediyor. Bu bankalarda hesabı olanlara, 1999 Haziran ayında çıkarılan Bankalar Kanunu gereği, el konulan tarihteki dolar alış kuru dikkate alınarak, mevduatlarının 1 milyar liralık bölümü 5 yıl sonra geri ödenebilmişti. Bu ödeme TMSF bünyesinden karşılanmıştı. Bunun üzerine TMSF, iflas masalarına 'imtiyazlı alacaklı' sıfatıyla iştirak etmeye başlamıştı. 

Tasfiye prosedürü için özel çalışma

BDDK yetkilileri 1994'te faaliyetlerine son verilen 3 bankanın tasfiye sürecinde henüz 5'te 1'lik yol katedilebildiğini belirterek, bu sürecin daha uzun yıllar süreceğini belirttiler. Yetkililer, söz konusu 3 bankanın geniş bir şube ağına sahip olmaları ve Türkiye çapında mevduat toplamalarının, zaten uzun ve zahmetli bir süreç olan iflas-tasfiye prosedürünü iyice yavaşlattığını kaydettiler.

İhlas Finans'ın da aynı süreçlerden geçmesi gerektiğini belirten BDDK yetkilileri, ancak bu ÖFK'nın daha dar bir teşkilatlanma yapısı bulunduğunu, bunun tasfiye sürecini biraz rahatlatabileceğini kaydettiler. BDDK bünyesinde, iflas ve tasfiye prosedürünün mali kurumlar için nasıl kısaltılabileceği yönünde bir çalışma başlattıklarını belirten BDDK yetkilileri, çalışmanın kapsamına ÖFK'ların da dahil edilebileceğini kaydettiler.

İhlas Finans: Son kuruşuna kadar ödeyeceğiz 

İhlas Finans'tan dün yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Kasım Krizinden sonra özellikle ilk defa repo faizleri gecelik yüzde 2000'lere ulaştığı zaman kurumumuzdan, vadeli olduğu halde vadeler bozularak para çekmeleri başlamıştır. Son 3 ay içinde mudilerimize 265 milyon dolar ödemede bulunduk. Bu miktarın 235 milyon doları ana para, 30 milyon doları da kâr payıdır. 15 Kasım 2000 tarihinde Türkiye genelinde başlayan ekonomik kriz, yukarıda da belirtildiği gibi mudilerimizin de aşırı taleplerine yol açmış ve zaman darlığından dolayı nakit sıkıntısı baş göstermiştir. Mudilerimizin alacakları son kuruşuna kadar ödenecektir."

İhlas Holding iştirakleri

Medya: Türkiye gazetesi, İhlas Turkische Verlags, İhlas Net, İFPAŞ, İHA, IMG, TGRT.
Sanayi: İhlas Ev Aletleri, İhlas Tarsan, Bisan Bisiklet, Ege Mosan, Kristal İçecekler
Finans: İhlas Finans, İhlas Sigorta, İhlas Hayat Sigorta, İhlas GYO İnşaat, İhlas İnşaat, İhlas Yapı Ticaret,  İhlas/Acer, İHTEL, İhlas Organizasyon, İhlas Barter, İhtaş, İhlas Pazarlama, Yaysat, Vizyon Sağlık Sistemleri, Noren.
Sağlık: Türkiye Hastanesi
Enerji: İhlas Enerji, Buryal.
Hizmet: İhlas Eğitim Kurumları, Öncü Reklam, İhlas Turizm, Repaş.
(Bu haber, 12 Şubat 2001 tarihinde Finansal Forum gazetesinde yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder