18 Eylül 2023 Pazartesi

MANŞET HABERİ / GAZETE SAHİBİ VE VERGİ UZMANI MASUM TÜRKER KİMDIR? TÜRKER, DERVİŞ'TEN SONRA ZOR BİR GÖREVE SOYUNMUŞTU

VERGİCİ BAKANIN SINAVI 

Vergi dünyasının yakından tanıdığı Masum Türker'e vergi reformu çalışmalarında büyük iş düşecek.

Türker, ekonomik programın tavizsiz yürütüleceği ve seçim ekonomisi uygulanmayacağını söyledi.

Derviş'ten boşalan Devlet Bakanlığı koltuğuna oturan DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker'i erken seçip bitip hükümet kurulana kadar zorlu günler bekliyor. Türker'in IMF'ye sunulan Ek Niyet Mektubunda yer alan ve ağırlıkla eylül ve ekim aylarına yoğunlaşacak olan vergi reformu çalışmalarında önemli rol üstlenmesi bekleniyor. 

Türker'in ilk sınavı bugün yapılacak 3 ay vadeli referans bono ihalesi olacak. 1 katrilyon 61 trilyon liralık kağıtlara önümüzdeki 3 ayda uygulanacak faizin tespit edileceği ihale, Derviş'in istifasının Hazine'ye getirebileceği ek yük hakkında fikir verecek. Türker'i bekleyecek en önemli kararlardan birisi, IMF'ye verilen 'Ekim sonuna kadar 16 bin kişi emekli edilecek' sözünü yerine getirmek olacak.

Cahit UYANIK

Ankara - Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker'i, erken seçim bitip yeni hükümet kurulana kadar zorlu günler bekliyor. Türker'in IMF'ye sunulan Ek Niyet Mektubunda yer alan ve ağırlıkla Eylül ve Ekim aylarına yoğunlaşacak olan vergi reformu çalışmalarında önemli rol üstlenmesi bekleniyor. Türker, aynı zamanda bir vergi uzmanı olduğu için şimdiye kadar IMF ile yıldızı pek barışmayan Maliye bürokrasisi ile Fon arasında katalizör görevi yürütebileceği ifade ediliyor. Son niyet mektubu görüşmelerinde IMF'nin Maliye Teftiş Kurulunu lağvettirmeye çalışması büyük tepki toplamıştı.

İlk sınav: İhale ve halka arz

Türker'in Hazine Müsteşarlığı makamındaki ilk sınavı pazartesi günü yapılacak 3 ay vadeli referans bono ihalesi olacak. 1 katrilyon 61 trilyon liralık kağıtlara önümüzdeki 3 ayda uygulanacak faizin tespit edileceği ihale, Derviş'in istifasının Hazine'ye getirebileceği ek yük hakkında da fikir verecek. Türker, Salı günü de 266 gün vadeli Hazine bonosu ihalesinin altına imza atacak. Türker, ayrıca önümüzdeki hafta dövize endeksli devlet iç borçlanma senetlerinin halka arz edilmesi işlemini de yürütecek.

16 bin kişiyi emekli edecek

IMF'ye Üçüncü Gözden Geçirme sonrasında sunulan Ek Niyet Mektubunda Eylül ve Ekim ayları için hayli kritik taahhütler yer verildi. Buna göre Ekim ayı sonuna kadar vergi reformunun ikinci ayağı yaşama geçirilecek. Ayrıca vergi idaresinde girişilen reformun da Eylül ayında bitirilmesi gerekiyor. Türker'i bekleyecek en önemli kararlardan birisi de kamuda atıl istihdamın azaltılması olacak. IMF'ye seçim ortamında Ekim sonuna kadar 16 bin kişinin daha emekli edileceği sözü verildi. Yine Niyet Mektubunda Kamu Borçlanma Yasası kapsamında Hazine bünyesinde oluşturulan Risk ve Borç Birimi Çalışma Tebliğinin de yayınlanması gerekiyor.

Kahkonen'e siyasi partner

Türker'in uluslararası temas trafiği de eylül ve ekimde sıkışacak. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in eylül sonu ekim başında Ankara'ya gelerek 4. Gözden Geçirme çalışmasını yapması bekleniyor. Bu çalışmada eylül ve ekimdeki yapısal kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine bakılacak. Ayrıca 2003 yılı için Meclis'e bir bütçe sunulup sunulmayacağı da görüşmenin odak noktasını oluşturacak. Kahkonen, bu göreve atandığından bu yana ilk kez siyasetçi niteliği taşıyan bir bakanla çalışmış olacak. Türker ayrıca, Ekim ayı içinde yapılacak olan IMF-DB Sonbahar Yarıyıl Toplantılarına da katılacak.

-----------------------

Portre / Masum TÜRKER

Gazeteci, Vergici ve Hazine Bakanı

Masum Türker de Başbakan Ecevit gibi gazeteci. Üstelik çekirdekten yetişme... Evinin duvarında 12 yaşındayken gazete balyaları taşıdığı resim de var. Vergi ve muhasebe uzmanlığı Türker'in daha sonraki seçimi.

Mardin'in en eski ve köklü ailelerinden birinden gelen Türker, halen Nokta dergisi ve Hürses gazetesinin de sahibi. Türker, bir zamanların flaş gazetesi Güneş'te Genel Müdürlük görevi de yapmıştı. Türker, TÜRMOB'un kuruluş ve gelişmesinde yıllarca aktif rol oynadı ve Türkiye'de modern muhasebe eğitimi verilmesini sağlamak için TÜRMOB'un kısıtlı imkanlarıyla imrenilecek bir eğitim merkezi kurulmasına da öncülük etti. 

Türker'in siyasete ilgisi ise 90'lı yılların başına kadar gidiyor. Siyasete Bedrettin Dalan'ın Demokrat Merkez Partisinden atılan Türker, sonra bu partinin DYP'ye katılmasıyla siyaset hayatını sürdürdü. Türker '95 seçimlerinden sonra ise DSP'de siyasete başladı. '99 seçimlerinde milletvekili olan Türker, DSP'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki en aktif üyelerinden birisiydi. Tam bir 'işkolik' olan ve günün ilk ışıklarına kadar çalışmayı seven Türker'in en büyük sorunu ise kiloları...

(Bu manşet haberi günlük Finansal Forum gazetesinin 12 Ağustos 2002-pazartesi tarihli sayısında yayınlanmıştır.)       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder