29 Eylül 2023 Cuma

“HOCALARIN HOCASI” PROF. DR. KAKAÇ, LUİKOV MADALYASINI ALDI…

Prof. Dr. Sadık KAKAÇ

Cahit UYANIK

“Hocaların Hocası” olarak bilinen TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık KAKAÇ, 1979 yılından bu yana dünyada 16 bilim insanına verilen Luikov Madalyasını Sarajevo’da düzenlenen törenle aldı.

Isı transferi  konusundaki yayınları başta ABD olmak üzere dünyanın birçok üniversitesinde ders kitabı olarak okutulan Prof. Dr. KAKAÇ, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi’nin (ICHMT)  iki yılda bir verdiği Luikov Madalyasını alan ilk Türk bilim insanı oldu. “Isı ve transferi konusundaki bilimsel çalışmalara üstün katkıları sebebiyle”  Prof. Dr. KAKAÇ’ı ödüllendirdiğini açıklayan ICHMT, Luikov Madalyasını daha önce ABD’li, İngiliz, Rus, Alman, Avustralyalı, Japon, İtalyan, Bosna Hersekli ve Hintli bilim insanlarına vermişti. Prof. Dr. KAKAÇ, Luikov Madalyasını ICHMT Başkanı Prof. Dr. K. Hanjalic’in elinden aldı. 

A.V. Luikov, ısı ve enerji konusunda yayın ve araştırmaları ile dünyaca tanınmış Rus bilim insanıdır. 1910 yılında doğan ve 1976 yılında hayata gözlerini yuman Luikov, 1967 yılında ICHMT’nin kurulmasına büyük katkı sağlamıştı. Luikov’un vefatından 3 yıl sonra ICHMT, Luikov Madalyasını ısı transferi konusunda bilimsel çalışmalara katkı sağlayan tüm dünyadan değişik bilim insanlarına vermeye başladı. Ödülün 17’incisini Türkiye’den Prof. Dr. KAKAÇ aldı. 

Prof. Dr. KAKAÇ, anısına konulan ödülü kazandığı Luikov hakkında  “Luikov’un yazdığı ‘Isı İletiminin Teorisi’ adlı kitabın İngilizcesini 1958 yılında okuyarak çok şey öğrendim ve etkilendim. Seneler sonra 1970’lerde ben de değişik bir yaklaşımla ‘Isı İletimi’ adlı kitabımı yazdım. Bu kitabımın 4. baskısı dünyada birçok üniversitede ders kitabı olarak kabul edildi ve halen en popüler ders kitabıdır” dedi.

Mühendislik, araştırma ve geliştirme alanında bir çok eseri bulunan Prof. Dr. KAKAÇ, 20 yıl boyunca (1960-1980) Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 1980’den sonra 28 yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde Miami Üniversitesi’nde çalışan Kakaç, ardından Türkiye’ye geri dönüş yaparak TOBB ETÜ’de çalışmalarını sürdürdü. 

Dünyanın en büyük ve önemli mühendislik ödüllerini alan Prof. Dr. KAKAÇ, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesidir. Prof. Dr. KAKAÇ’ın bilim dünyasında, iki-fazlı ısı transferi alanında  yapmış olduğu katkılardan dolayı, kaynama ile ısı transferinde önemli olan boyutsuz bir parametreye, ‘Kakaç Sayısı’ adı verilmiştir.

(Bu haber 29 Eylül 2015 tarihinde TOBB ETÜ web sayfasında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder