17 Haziran 2022 Cuma

YABAN KAZI THY'NİN LOGOSUNUN ÇARPICI ANLAMI VE HİKAYESİ

Bayrak taşıyıcımız THY’nin logosu yaban kazından esinlenerek tasarlanmıştır. Neden yaban kazı? Çünkü yaban kazı, birçok canlının nefes bile alamadığı 9 bin metre irtifada kıtalararası uçabildiği için logoya ilham kaynağı olmuştur. Yaban kazları sürü halinde, V harfi formunda uçarlar. Bu sayede birbirlerinin yarattığı hava akımından yararlanıp daha uzun mesafeleri daha az eforla aşarlar.

Logonun doğuşu ise 1959 yılına dayanıyor.

Dönemin THY Genel Müdürü Ulvi Yenal’ın girişimleriyle logo için bir yarışma düzenlenir. Yarışmada birçok logo çalışması arasından Birleşmiş Milletler (BM) grafik ödüllü Mesut Manioğlu'nun eseri birinciliği kazanır.  Manioğlu çizmiş olduğu logoda kıtalararası uçan yaban kazlarından esinlenmiştir. Hem yenilikçi, hem orijinal, hem anlamlı, hem de uzun yol uçması gibi özellikler şirketin hedefleriyle birebir örtüşür. Şirket 1961 yılıyla birlikte bu logoyu gökyüzüne taşır. 

Logo, döndürüldükçe T-H-Y harfleri okunabilir.

Manioğlu’nun logosu en son 1986 yılında olmak üzere bir kaç kez sadeleştirildi. THY ibaresi sembolün içerisinden çıkartılarak, kırmızı zeminli daire içerisinde dişi kullanımlı olarak dizayn edildi.

(Anonim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder