24 Kasım 2018 Cumartesi

KULİS: MHP, KÜBA'YI SANAYİ ÜSSÜMÜZ YAPACAK


Cahit UYANIK

Beylik bir laf olacak ama Türkiye'de yargılar ve değerler sistem sürekli değişiyor. Toplumdaki değişimi bazen herkes hissediyor ve buna ilişkin olaylar gazete manşetlerinden, televizyon ekranlarından eksik olmuyor. Nasıl mı? Aralık ayı başında herkes, kendisini Merkez Bankası tarafından açıklanan para ve kur programını okuyup yorumlamaya adamışken; Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in bir yurt dışı gezisi gözlerden kaçtı. 

Gökalp, Küba'ya resmi bir ziyaret yapmıştı. O Küba ki halen komünizmin kalesi. Liderleri Fidel Castro, herkes alttan alırken ABD'ye en sert eleştirileri yönelten isim. MHP ise geçmişinde en ılımlısından en sertine kadar sol hareketlerin hepsiyle dişe diş göze göz mücadele etmiş bir siyasi oluşumun çatısı.   


İşte ülkücü ve MHP'li Gökalp, bu ülkeye resmi bir ziyaret düzenledi. Gökalp, bu ziyaretle yetinmeyip, Küba'da ilginç bir demeç de verdi. Kendi bakanlığının basın müşavirliği tarafından gazete ve televizyonlara fakslanan resmi açıklamaya göre Gökalp, "Küba'nın Türkiye için bir sanayi üssü olabileceğini" ifade ediyordu. Yorumu size bırakıyor ve basın bülteninden eksiksiz aktarıyorum:

"Türkiye her alanda Küba'nın çok ilerisinde. Özellikle tarım ve tarıma dayalı sanayi konularında işbirliği yapabileceğimiz çok alan var. Bunların başlıcaları tahıl üretimi, pamuk üretimi, pamuğun çırçırlanması, işlenmesi, ipliğe dönüştürülmesi ve dokunması, meraların geliştirilmesi, yem bitkileri üretimi ve hayvancılık alanlarıdır. 

Traktör ve diğer tarım makinelerinin teknolojisi çok eski. Biz Küba'ya teknik ve teknolojik olarak, tarım mekanizasyonu olarak birçok şey verebiliriz. Traktör, traktör motoru, toprağın işlenmesinde kullanılan tarım, diğer tarımsal makineleri verebiliriz. Pamuğun işlenmesi, tekstil sektörüyle ilgili kullanılan teknoloji de çok eski. Küba Türkiye için önemli bir pazar. Küba'nın Orta Amerika ve Ada Ülkeleri ile münasebetleri iyi düzeyde. Özellikle Ada Ülkelerine ve Amerika'ya açılmada ve buradaki ülkelerle ticari işbirliğinde Küba bizim için sanayi üssü olabilir." 
(Bu kulis yazısı, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Yayın Organı Görünüm dergisinin Ocak 2000 tarihli sayısında Bülent Uzungil takma adıyla yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder