5 Şubat 2017 Pazar

2,5 DOLAR İÇİN VERGİ AFFI ÇIKARTILIYOR

Cahit UYANIK

Yanlış anlamayın, rakamla değil yazıyla ifade ediyorum: 2,5 dolar için yani yaklaşık 4 milyon TL için vergi affı çıkartılıyor. Çünkü bu satırlar yazılırken hükümetin Meclis'e sunduğu Vergi Barışı Yasa Tasarısının bir maddesi var ki evlere şenlikti. 4 milyon TL'lik vergi borcunun affı için çıkartılan yasa maddesinin öyküsü şuydu:

Türkiye 1972 tarihli bir anlaşmaya dayanarak sınırlarına geçici olarak giren her konteynerden "ithal talep harcı" alıyordu. Ancak bu saçma vergi o kadar komikti ki, uygulanamıyordu. Harç binde 1,2 oranında konulmuştu. Her TIR konteynerinin değeri ise 2 bin dolar olduğu için harç miktarı 2,4 dolara geliyordu. Elbette kimse bu harcı ödemeye gerek bile duymuyordu. Sonuçta bu harç 1998 tarihinde uygulamadan kaldırıldı. 

Ancak mevcut vergi takip dosyalarının affedilmesi unutuldu. Böylece yüzlerce belki de binlerce dosya tekamül etmeye devam etti. Yazışmalar, yazışmalar, yazışmalar... Devlet, 2,4 dolar için yüzlerce dolar masraf yaptı. Gün geldi akıllı bir bürokrat Maliyeyi konudan haberdar etti. Sonuçta 2,4 dolarlık vergi alacağı için yüzlerce dolarlık masraf yapılmış, binlerce dosya Meclis'in gündemine gelebilmişti. 

Aziz Nesin hikayesi gibi değil mi? 
(Bu kulis, Ankara Ticaret Odası-ATO'nun aylık yayın organı Ekonomik Denge dergisinin Ocak-2003 tarihli 56. sayısında Ekokulak köşesinde yayınlanmıştır.)  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder