8 Nisan 2020 Çarşamba

TRUVA HAZİNELERİMİZİ ALMANLARDAN VE RUSLARDAN İSTİYORUZ


TRT2'de Truva Hazineleri belgeseline takıldım biraz...
Hürriyet'te mi hala bilmiyorum; tecrübeli arkeoloji muhabiri Ömer Erbil sunuyordu.
Senaryosunu da o yazmış.
Truva Hazinelerinin Alman hırsız arkeolog Schliemann tarafindan kazılma, çıkarılma, yurt dışına kaçırılması anlatılıyordu.
Son 30 senedir Truva kazısını yürüten hocamızın teni güneşte çalışmaktan simsiyahtı ve Schliemann'ın Truva'ya büyük zarar verdiğini, Hazineyi bulmak için her tarafı yıktığını anlatıyordu acı acı...
Kaçırma olayının ardından yıllar suren hukuk savaşı da anlatıldı bir başka hocamız tarafından... Ama Truva Hazineleri kendi toprağına getirilememiş tekrar...


Alman hırsız arkeolog ise bu hazineleri İngiliz ve Fransızlara satamayınca Alman müzesine hediye (!) etmiş.
Uzun yıllar Almanya'da sergilenmiş. 1945'te Truva Hazinelerinin bir kısmı sırra kadem basmış. Ta ki Ruslar 1992'de Puşkin Müzesinde sergilemeye başlayana kadar.
Meğer Ruslar 1945'te bu hazinenin en güzel parçalarına savaş ganimeti olarak el koymuş ve 47 sene de devlet sırrı olarak saklamışlar.
Hazineye el konulan Alman müzesinin müdürü hala aynı kafada ve "Truva Hazineleri bizim, Ruslar iade etmeli" diyor.
Türkiye ise "Tarihi bir eser çıktığı yerde sergilenmeli" haklı düşüncesiyle 
Çanakkale'ye güzel bir Troya Müzesi inşa etmiş ve 2018 sonunda açılmış. Müzede Truva'dan çıkan eserler toplanmış. Anladığım kadarıyla 1870 senesinde bizden çalınan Truva Hazinesini de geri isteyecekmişiz. Bakalım Putin buna ne diyecek? Truva Hazinelerini bize iade edecek mi?
Zeugma antik şehrinin keşfi ve Zeugma Muzesinin Gaziantep turizmine sağladığı katkı malum. Truva Hazinelerinin sergilendiği bir Troya Müzesi de Çanakkale'ye can suyu olabilir.
(Bu yazı 05 Nisan 2020 tarihinde Facebook Sayfamda yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder