30 Kasım 2019 Cumartesi

KAÇAK KAT YIKIMIYLA GÜNDEME GELMİŞLERDİ... KEMAL UNAKITAN '2007 YILI AVRUPA'NIN EN İYİ MALİYE BAKANI' SEÇİLMİŞTİ



Unakıtan 'Avrupa'da Yılın En İyi Maliye Bakanı' ödülünü aldı

REFERANS - Ankara

The Banker dergisi tarafından 'Avrupa'da Yılın En İyi Maliye Bakanı' seçilen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan dün ödülünü Londra'da aldı. Ödül, Unakıtan'a; yabancı yatırımın Türkiye çekilmesi ile borç miktarının düşürülmesi gibi nedenlerden dolayı verildi. 2002 yılı sonundan beri Maliye Bakanı olarak görev yapan Unakıtan, derginin ocak sayısında duyurulan ödülünü dün derginin editörü Karina Robinson’un elinden aldı.

Ödül töreninde konuşan Unakıtan, "Önce dünyanın en prestijli dergilerden The Banker’e, beni Avrupa’da yılın Maliye Bakanı seçtikleri için çok teşekkür ederim" dedi. Mali disiplinden taviz vermeden yollarına devam edeceklerini söyleyen Unakıtan, daha bu sabah Ocak-Şubat bütçe neticelerini aldığını ve son yılların en iyi performansı olduğunu gördüğünü kaydetti. Halen sosyal güvenlik reformunu görüştüklerini, ardından da Türk Ticaret Kanunu ve Avrupa Birliği uyum yasalarını Meclis'ten geçireceklerini ifade eden Unakıtan, yapısal reformlara durmadan devam edeceklerini söyledi. Unakıtan, 2008 yılının özelleştirme açısından da son derece güçlü bir yıl olacağını ifade etti. 


Unakıtan, ödül töreninin sonunda, eşi ve törende hazır bulunan torunlarına teşekkür etti. Bunun üzerine söze giren Ahsen Unakıtan, “Ben de rabbime teşekkür ediyorum. Böyle ‘very special’ (çok özel) bir eşim olduğu için, bana böyle bir eş nasip ettiği için...” dedi. Unakıtan’ı ödül töreninde, kızı Zeynep ve gelini Hilal ile 7 yaşındaki torunu Taha ve 6 yaşındaki torunu Ömer yalnız bırakmadı. Konuşmalar sırasında zaman zaman sıkıldıkları görülen Taha ve Ömer, Maliye Bakanı Unakıtan salona girdiği sırada da “Aaa, dede” dediler. Ödül töreninde İngiliz basın mensuplarına poz veren Unakıtan, bir gazetecinin, “Efendim Türk gazetecileri unutmayın. Zaten yıpranma payımız da elimizden alındı” sitemi üzerine, “Başımızın üstünde. Yıpranma payından sonra size daha iyi bakacağız” yanıtı verdi.

Neden ödül verildi?

The Banker dergisi, ünlü ekonomi gazetesi Financial Times'ın yayıncısı da olan şirket tarafından ayda bir kere yayınlanan dünyanın prestijli yatırım, bankacılık dergilerinden birisi olarak kabul ediliyor. Avrupa’da ‘Yılın Maliye Bakanı’ olarak Kemal Unakıtan’ı seçen The Banker bu konuda yaptığı değerlendirmede; Türk ekonomisinin büyük bir dönüşüm geçirdiği ve güven kazandığına dikkat çekerek, bu dönemde doğrudan yabancı yatırımların rekor seviyeye ulaştığını yazmıştı. Yabancı yatırımların 2006 yılında 20.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2007’de ise 20 milyar sterlin olarak tahmin edildiğini ifade eden The Banker, enflasyonun yüzde 7’lik oranıyla hala yüksek olduğunu, ancak 1980 ve 1990’lı yılların yüzde 70’lere varan enflasyon oranlarına bakıldığında bunun da önemli bir gelişme olarak görüldüğünü bildirmişti.

Bir diğer önemli başarının da Türkiye’nin artık gelenekselleşmiş borç miktarının azaltılması olduğu belirtilen The Banker dergisi değerlendirmesinde, 2007 rakamlarının net borcun GSMH’nin yüzde 40’ından daha az bir orana gerilediği, bunun da 2001 yılındaki yüzde 78.4’lük oranın neredeyse yarısına denk olduğu kaydetmişti. The Banker dergisinin bu yıl dördüncüsü yapılan ve Avrupa’daki en iyi maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının belirlendiği seçimde, bütün dünyada kredi krizi yaşanırken en iyi ekonomi idaresini gösteren yöneticilerinin belirlenmesinin hedeflendiği belirtildi. Amerika, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Asya için de en iyilerin belirlendiği seçimde dünyada ve Avrupa’da yılın merkez bankası başkanı olarak da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ilan edildi. The Banker, 1926 yılında kurulmuştu.

Gensoru üzerine gensoru atlattı

The Banker dergisi tarafından ödüllendirilen Unakıtan, Türk kamuoyunda ise esprileri ve zaman zaman kendisi ve ailesi hakkında ortaya atılan iddialarla gündemde bulunuyor. Unakıtan, özellikle 2005-2006 yıllarında hakkında Meclis'te verilen gensorular ve buradaki sert tartışmalarla gündemde kaldı. Galataport ihalesinin İsrailli Offer Ailesi'ne verilmesi, kızına ait şirketin Telsim-Vodafone ile ilişkileri, likit ve pastörize yumurtaya uygulanan KDV oranının indirilmesi gibi konular Unakıtan'ın başını hayli ağrıtmıştı. Unakıtan hakkında verilen gensorularda; çocuklarıyla işbirliği içerisinde, nüfuz ticareti yoluyla görevini kötüye kullandığı ve lojman giderlerini kamuya ödeterek siyasi ahlak kurallarına aykırı davrandığı ve bu suretle kamuyu zarar uğrattığı gibi gerekçeler ileri sürülmüştü. Unakıtan son olarak da, bir basın toplantısı sırasında mikrofonları kapalı zannederek YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan hakkındaki konuşması ile gündeme gelmişti.
(Düzenlediğim bu haber 09 Mart 2008 tarihinde Referans Gazetesinde yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder