3 Ağustos 2019 Cumartesi

KRİZ ORTAMINDA MORTGAGE'A (ÖLÜM SÖZLEŞMESİ) GİRMEK CESARET İSTER

Konut kredilerinde faizler yüzde 1'in altına çekildi. Mortgage, sözcük kökeni itibarıyla "ölüm sözleşmesi" anlamına geliyor. Ki, 15 yıl boyunca kredi ödeyebilmek, gerçekten ölümden beter.
O nedenle mortgage kredisi kullanmak isteyenlere tavsiyem şu: Kendi öz kaynağınızdan ödediğiniz yüzde 25'lik peşinat bir yana, mortgage taksitleriniz düzenli aylık gelirinizin üçte birini şu anda da, gelecekte de aşmasın. Bu oran, yaklaşık 100 yıllık tecrübelerin bir sonucu.
İleride elime toplu para geçer, mortgage'ı öder kurtulurum derseniz... Yüzde 2 erken çıkış cezası ödersiniz. Yapacağınız sözleşmede, faizlerin sözgelimi aylık 0.70'e düşmesi halinde yeniden yapılandırma hakkınız da bulunmalı.

(Tıklayınız) 3,15 MİLYAR TL'LİK VDMK İHRACINDA ALMAN KONUT FİNANSMAN MODELİ 'PFANDBRIEF'TEN ESİNLENİLDİ

Mortgage ödeme tablolarında, başlangıçta borcun sırf faiz kısmını ödersiniz. Banka, önceliği ana paraya değil faizlere verir ki, ana parası erimesin. Neredeyse toplam vadenin ortasından sonra anapara ile faiz ödemeleri eşitlenir.
Mortgage'ta bankanın temerrüte tahammülü 2 aydır. İki ay taksit ödeyemezseniz, hacze geçip sizi evden çıkarır. Ödediğiniz tüm borçları da yok sayar ve sizi sözleşmedeki rakam kadar borçlu sayar. Bu incelik ve zorunlulukları bilmeden, kriz ortamında mortgage'a girmek cesaret ister.
(Bu yazı 02 Ağustos 2019 tarihinde Twitter sayfamda yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder