29 Ağustos 2019 Perşembe

SOSYAL MEDYA PARASI ‘LİBRA’: DÜNYA PARA VE FİNANS SİSTEMİNİ FENA KORKUTTU


Cahit UYANIK

‘Libra’ Türkçede ‘Terazi’ anlamına geliyor. Terazi insanda hemen denge, istikrar ve adalet duygusunu çağrıştırıyor. Küresel sosyal medya devi Facebook’un öncülüğünde gelecek yıl Haziran ayında çıkarılması planlanan küresel nitelikli dijital para birimi ‘Libra’nın Twitter sayfasına girdiğinizde ise sizi “Libra Birliği, basit bir yaratım yoluyla dünyadaki insanları güçlendirmek için çalışıyor” sloganı karşılıyor.

Bu iki veri de gösteriyor ki Libra, insanlara dengeli (stabil) ve basit bir para birimi olmayı vaat ediyor. Bu iki sözcük, dünyadaki para birimlerinin oradan oraya savrulduğu, döviz kuru değişimleri üzerinden ekonomik tetikçiliğe kadar varan büyük operasyonların gerçekleştirilebildiği günümüz dünyası için çok cazip vaatleri simgeliyor.

Nitekim Libra’nın Twitter hesabından 18 Haziran 2019 günü attığı ilk mesaj da aynen şöyle: “Libra’nın misyonu, milyarlarca insana güç sağlayan basit bir küresel para birimi ve finansal altyapı sağlamaktır”. Yani Facebook ile Libra’yı yönetecek olan Libra Birliği, üstü kapalı olarak; mevcut para sistemi ve onun üzerine inşa edilen bir çok şeye temel bir itiraz yöneltiyor. Çünkü finans piyasalarındaki ani ve anlam verilemeyen gelişmeler, bu piyasalarda zaman zaman karşılaşılan manipülasyonlar ve devletlerin hatalı politikaları sebebiyle gerileyen kurlar (devalüe olan kurlar) üzerinden, insanlar birkaç günde fakirleşiverebiliyorlar. Kazandıkları değerlerin para birimi cinsinden yani Libra üzerinden korunabilecek olması, büyük insan kitlelerine umut dolu bir vaat içeriyor.


Bu yazdıklarım size karmaşık mı geldi? Libra’nın günlük hayatımızı nasıl etkileyebileceğinden dünya finans piyasaları ve merkez bankacılığını değiştirme kapasitesine doğru sizi götüreyim. Diyelim ki bir Türk vatandaşı olarak Hindistan’dasınız ve taksiye bindiniz. Yolculuğunuz bittiğinde, siz de Hintli taksi şoförü de cep telefonunuzu çıkarıp Facebook’la bağlantılı Libra uygulamalarınıza (dijital cüzdan) giriyorsunuz. Siz uygulamanın ilgili ‘Ödeme Yap’ hanesine, Hintli şoföre kaç Libra borçlandıysanız o tutarı yazıyorsunuz. Sonra telefonları birbirine yaklaştırıyorsunuz veya QR kodları karşılaştırıyorsunuz. Ödeme tamam! Yolcu olarak siz Libra ödediğiniz, taksi şoförü de hizmet sunan olarak Libra kabul ettiği için mutlu…

Peki halihazırda bu işlem nasıl yapılıyor? Türkiye’den Hindistan’a giderken TL verip ABD Doları veya AB Eurosu satın alıyorsunuz. Hindistan’a girdiğinizde Hindistan Rupisine çeviriyorsunuz. Taksiciye ödemeyi bu parayla nakit olarak yapıyorsunuz. Oysa telefonunuzda Libra yüklüyse TL’den, dolar veya Euro’ya; bu para birimlerinden de Hindistan Rupisine geçiş yaparken bankaya veya döviz büfesine ödeyeceğiniz komisyonlardan kurtulabileceksiniz. Yanınızda asgari düzeyde kağıt para taşımanız mümkün olacak. “Ödeme” deyip geçmeyin. Günümüzde para demek, iyi işleyen, dünyanın her köşesinde kabul edilen bir ödeme sistemi demek. Libra da sokaktaki ‘küresel insan’ için her şeyden önce, ödeme sorununa pratik, ucuz ve küresel bir çözüm sunmayı vaat ediyor.  

Ödeme sistemlerinin artık ne kadar önemli fonksiyon üstlendiğini bir örnekle açıklamak isterim. Söz gelimi Çin’de geliştirilen 450 milyon üyeli Alipay ve WeChat Pay ödeme sistemleri hala Türkiye’de geçerli değil. Bir Çinli turistseniz ve Türkiye’de yaptığınız bir alışverişi Alipay ödeme sistemi üzerinden yapmak istiyorsanız, maalesef bu mümkün olamıyor. Çinli turistin ya nakit, ya da Mastercard, Visa gibi kredi kartlarından birine sahip olması gerekiyor. İşte Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yılda 400 bin Çinlinin geldiğini belirterek  “Ama şu konu var: Türkiye en kısa zamanda mutlaka Çin’in ödeme platformları olan Alipay ve WeChat Pay gibi platformları kabul etmeli. Avrupa'da hemen hemen bütün ülkeler bu platformları kabul ettiler” diye demeç verdi. Çinliler gelecekte Alipay’den vazgeçip Libra kullanırlar mı bilinmez. Ama Türkiye’nin hedefinin kısa vadede yıllık 1 milyon Çinli turist çekmek olduğunu ve ödeme yapabilme arayışının giderek büyüyeceğini hemen ifade edelim.

Libra, 18 Haziran’da dünya kamuoyuna lanse edildiğinde kripto yatırım aracı Bitcoin’e benzetilerek  “Facebook, kripto-para işine giriyor” şeklinde hatalı değerlendirmeler yapıldı. İlk değerlendirmelerin ardından görüldü ki Libra, Bitcoin’e değil mevcut klasik kağıt para sistemi ve buna dayalı ödeme sistemlerine alternatif veya rakip olmaya hazırlanıyor. Bitcoin halen gündelik ödemelerde kullanılamıyor ve kendine has ayrık bir piyasada, türevi ve benzeri olan çeşitli isimlerle işlem görüyor. Çok ciddi spekülasyonlara konu olabilen Bitcoin, zaman zaman Bitcoin şirketlerine yönelik dijital soygunlar sebebiyle de güvenilirliğini gitgide yitiriyor.   

Oysa Libra’nın internet sitesine girdiğinizde sizi, 100 sayfalık “Libra Beyaz Kitabı” karşılıyor. Libra’yı yaratanlar, sistemin ilk verilerini ancak 100 sayfada özetleyebilmişler… Libra Beyaz Kitabının sahibi ve Libra’yı yönetecek olan 28 üyeli Libra Birliğindeki şirketler ile kuruluşların hepsi -bazı istisnai olaylar dışında- güvenilir kuruluşlar olarak biliniyor. (Oysa Bitcoin’in yaratıcısı olduğu ileri sürülen Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu dahi bilinmiyor. Bazıları Bitcoin’in, doları zayıflatmak üzere bazı yabancı istihbarat örgütlerince tasarlanıp uygulandığını bile ileri sürüyorlar).

Öte yandan Libra, klasik para ve finans sistemini hedef almadığını anlatmak istercesine, dünyada bir banka hesabı olmayan 1,7 milyar insanın yaşadığını ve bu grubun da Libra sayesinde modern bir ödeme sistemine kavuşacağını vurguluyor. Facebook, akıllı telefon fiyatlarının 40 dolara kadar düştüğünü ve isteyenin kolayca Libra hesabı açabileceğini kaydediyor. Yani Facebook “İnsanların banka hesabı yok; çünkü etraflarında kendilerine bu hizmeti verebilecek bankalar yok. Oysa bu insanlar bir akıllı telefon ve Facebook hesabıyla modern, ucuz, istikrarlı ve değeri korunan bir para birimiyle ödeme yapabilirler” diyor.  Facebook ve Libra Birliği böylece, nasıl ki dijital çağın medyası ‘sosyal medya’ ise; dijital çağın değiş-tokuş, biriktirme ve ödeme yapma aracının ‘sosyal medya parası’ yani Libra olması gerektiğini insanlara adeta dikte ediyor.

Oldukça çapraşık ve karmaşık bir metin olan Libra Beyaz Kitabı, klasik kağıt paraları çıkaran merkez bankalarını da korkuttu ve kafalarını fena karıştırdı. Söz gelimi Tayland Merkez Bankası (BOT) Başkanı Veerathai Santiprabhob, Libra Beyaz Kitabını incelemek için bir ekip oluşturduklarını söyledi. Dünyanın rezerv parası ABD Dolarının patronu FED Başkanı Jeremy Powell ise Libra’nın lanse edilmesinden üç hafta sonra verdiği demeçte, Facebook’un dünya genelinde aralarında kendilerinin de olduğu birçok denetleyici ve diğer kurum yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, “Finansal sektörde yenilikleri destekliyoruz. Ancak söz konusu yeniliklerin güvenli bir ortamda tanıtılması gerek. Libra, birçok endişe ve risk düşüncesine sebep oldu. Bu riskler arasında kara para aklamayla mücadelenin zorlaşabileceği, kişisel gizlilik ihlalleri ve sistemin büyük kitlelerce kullanılması durumunda finansal istikrarsızlık yaşanabileceği bulunuyor. Bu nedenle Libra’nın etraflıca incelenmesi gerek. Uygulama konusunda acele edilmemeli” dedi.

Belki bir iş insanı olmasının etkisiyle ABD Başkanı Donald Trump da Libra konusunda görüşlerini açıklayarak "Değeri oldukça değişken olan ve yoktan var olan Bitcoin'in ya da diğer kripto paraların taraftarı değilim. Libra kısa bir süre hayatta kalabilecek veya güvenilir olmayacak. Eğer Facebook ve diğer şirketler banka olmak istiyorlarsa diğer bankalar gibi bir bankacılık lisansı talep etmeliler ve tüm düzenlemelere tabi olmalılar” diye konuştu. ABD Başkanı ayrıca doğası itibariyle takip edilmesi imkansız olan kripto paraların yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırabileceğini, Libra'nın az itibarı ve güvenilirliği olduğunu ileri sürdü. Trump, "ABD'de tek bir gerçek paramız var, o da hiç olmadığı kadar güçlü. Onun adı da Amerikan Doları!" ifadesini kullandı. FED, Trump derken Libra öyle ciddiye alındı ki; siz bu satırları okurken dünyanın en zengin ülkelerinin yani G-7’nin maliye bakanlarının Libra ile ilgili raporu da açıklanmış olacak.


Evet çoğumuzun henüz duymadığı, ancak tartışma ve gelişmelerin çok hızlı yaşandığı, birkaç yıl içinde hayatımıza girme ihtimali hayli yüksek olan ‘Facebook Parası Libra’ ile ilgili gelişmeler şimdilik ana hatları ile böyle… Gelişmeler bu hızla giderse, belki 6-7 ay sonra yeni bir Libra yazısı ile karşınızda olmam gerekebilir…
(Bu yazı Diplomatik Gözlem Dergisinin Ağustos-2019 tarihli sayısında yayınlanmıştır.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder