5 Ağustos 2015 Çarşamba

CHP'YE GÖRE GEÇİCİ 15. MADDENİN KALDIRILMASI "GÖZ BOYAMA" AMAÇLI...

Cahit UYANIK

Anayasa referandumuna bir ay kala meydanlar iyice hareketlendi. Liderler, günde birkaç kenti dolaşarak seçmenleri etkilemeye çalışıyorlar. Ancak meydanlarda paketin getirdiği düzenlemelerden daha çok, ‘kişilik tartışmaları' yapılması dikkatlerden kaçmıyor. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin genel siyasi havasının bir genel seçime çok yaklaştığının da göstergesi gibi... Anayasa paketinin en önemli maddelerinden biriyse, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddenin kaldırılması. Ak Parti, referandum için hazırladığı broşürde bu konuya geniş yer ayırmış; ancak bu madde kalkarsa yargılama yapılıp yapılamayacağı konusunda net ifadeler kullanmaktan kaçınmıştı. Biz de bu sütunda AK Parti'nin düşüncelerine yer vermiştik.


CHP ise bu konuda daha açık ve net görüşler savunmayı seçmiş görünüyor. CHP'nin hazırladığı ‘Neden hayır' başlıklı broşürün bu bölümünde Kenan Evren, Tayyip Erdoğan ve Yaşar Büyükanıt'ın fotoğrafları yan yana kullanılarak, geçici 15. maddeyi kaldırmanın 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açmayacağı net olarak ifade ediliyor. Broşürün geri kalan bölümünde bu konuda savunulan düşüncelerse şöyle:

Anayasanın geçici 15. maddesi, 12 Eylül darbecilerini cezai sorumluluktan kurtarmıştır. Bir kişinin işlediği suçtan dolayı sorumluluğu bir kez kaldırıldıktan sonra, yeni bir hüküm konarak yeniden o suçtan sorumlu tutulması mümkün değildir. Bu yüzden, bu maddenin kaldırılmasıyla 12 Eylül darbecileri yargılanamayacaktır. Bu durum, ülkemizin en önde gelen hukukçuları tarafından kamuoyu önünde defalarca dile getirilmiştir. Bu değişiklik, bu pakete göz boyama amacıyla konulmuştur. Zaten Recep Bey'in böyle bir niyeti yoktur. Niyeti olsaydı, 12 Eylül darbecilerinin yargılanabilmesi için anayasaya emredici hüküm konulması yönündeki CHP önergesi, AKP'nin oylarıyla reddedilmezdi. Recep Bey'in darbecileri yargılama niyeti olsaydı, 27 Nisan e-muhtırasını veren Yaşar Büyükanıt'tan hesap sorardı. Peki ne yaptı Recep Bey, tam tersine Yaşar Büyükanıt'a üstün hizmet madalyası ve zırhlı araba verdi."
(Bu yazı, Referans Gazetesinin 12.08.2010 tarihli sayısında Başkent Kulisi köşesinde yayınlanmıştır.)

MÜSLÜMAN SOSYAL DEMOKRAT...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder