28 Şubat 2021 Pazar

BORSADA AÇIĞA SATIŞ NEDİR VE NEDEN YASAKLANIR?

Borsada açığa satış nedir ve neden yasaklanır?

Açığa satış işlemleri, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Açığa satış işlemi hem borsada hem de forex piyasasında yapılan bir işlemdir.

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir. Fiyatı düşmeden satış yaparsanız, fiyatı düştüğünde aynı hisse senedini daha ucuza geri alarak aradaki fiyat farkından kar edersiniz.

Normal işlemlerde önce alıp, sonra satarak kar ya da zarar ederken; açığa satış işleminde önce satıp, geri alırken oluşan farktan kazanırsınız.

Bugün beklendiği gibi; borsadaki tüm fiyatlar düşüşe geçeceği için (yapay şekilde) açığa satışa çok elverişi bir ortam oluşur. Herkes düşük fiyattan açığa satış yazacağı için fiyatlar daha da aşağı iner. Bunu önlemek için açığa satış yasağı getirilir.

Bir örnekle anlatayım.

Bir hisse senedi için 12 TL'den açığa sattınız

Bir alıcı geldi ve onu aldı

Hissenin sizden o alıcıya teslimi 2 gün sonradır

Aynı anda kendiniz için de 9 TL'ye alış yazdınız

Fiyatlar düşmeye devam etti ve hisse 9 TL'ye düştü

Kendiniz için 9 TL'ye aldığınız hisseyi, 12 TL'ye açığa sattığınız hisse senedi alıcısına teslimini yaptınız.

Böylece hisse başına 3 TL kar yazdınız.

9 TL'ye aldığınız hisseyi 12 TL'ye sattınız.


Açığa satış birçok borsa yatırımcısının başının belasıdır. Tatlı kar arayışı onları açığa satışa yönlendirir. Ancak fiyat düşüşü tahmininde yanıldığı için veya fiyat düşüşünün düzeyini iyi kestiremediği için zarara girer. O nedenle ciddi borsalarda açığa satış işlemlerini herkesin yapmasına izin verilmez.

(Bu yazı 28 Şubat 2020 tarihinde Facebook sayfamda yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder