6 Şubat 2016 Cumartesi

TERÖRÜN FİNASMANIYLA MÜCADELE: EL ZERKAVİ VE BASAYEV'E İŞLEM YASAĞI GETİRİLDİ

Cahit UYANIK

Irak'ta kaçırılarak öldürülen Türkler'in katili El Kaide'nin Irak bağlantılı Tevhid ve Cihad Örgütü'nün başı Ebu Musab El Zerkavi'ye işlem yasağı getirildi. Kurumlar, asıl ismi Ahmad Fadil Nazal Al-Khalayleh olan El Zerkavi'nin kullandığı diğer takma isimlere karşı da uyarıldı. Buna göre El Zerkavi; Muhannad, Al Muhajer ve Garib isimlerini de kullanabiliyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) aldığı kararlara dayanılarak dağıtılan 17 Ağustos 2004 tarihli yeni listede El Kaide'nin finansörleri ve mali işlemlerini yürüten 47 kişi bulunuyor. Listede herhangi bir Türk vatandaşı yer almazken, Çeçen Lideri Şamil Basayev'e de işlem yasağı getirildi. 

BM kararlarına atıfta bulunuldu

Dışişleri Bakanlığı tarafından ilgili finansal kuruluşlara gönderilen yazıda, terör örgütü El Kaide ve Usame Bin Laden'le bağlantılı olan kişi ve kuruluşların faaliyetlerini engellemek için BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) aldığı kararlara değinildi. BMGK Yaptırımlar Komitesinin tüm ülkeleri bağlayıcı nitelikte listeler yayınladığı ve bu listelerdeki kişi, şirket, kuruluş, bankalar ve diğer mali kurumlar nezdindeki tüm hak ve alacakların dondurulduğu ifade edildi.
Listede en tanıdık isim olan Zerkavi hakkında ayrıntılı bilgilere de yer verildi. Esas ismi Ahmed Fadil Nazal Al-Khalayleh olan Zerkavi'nin 1966 Ürdün doğumlu olduğu belirtildi. Listede en çok tanınan ikinci isim ise Çeçen Lider Şamil Basayev. 1965 Çeçenistan doğumlu olduğu belirtilen Basayev'in kullandığı diğer ismin ise Abdullakh Shamil Abu-İdris olduğu anlatıldı. 

Listede 45 isim daha bulunuyor. Ürdün asıllı 1976 doğumlu Shadi Mohamed Mustafa Abdalla kimlikli El Kaide finansörünün ise 11 takma isim kullandığı, bunlardan birisinin ünlü futbolcu Zidane'ye benzer şekilde "Zidan" şeklinde belirlendiği, "Al Hut" isminin ise köpek balığı anlamına geldiği ifade edildi.

Uzakdoğu-Ortadoğu-Avrupa bağlantısı

Listenin dikkatli analizinde birçok ismin en son yasal ikametgahlarının Uzak Doğu'nun finans cenneti Malezya, Filipinler ve Endonezya; listenin ikinci bölümünün ise ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkeleri (Kuveyt, Ürdün, Cezayir gibi) ve son bölümünün ise İtalya ve Almanya'da yasal ikametlerini bildiren isimlerden oluştuğu  görüldü. Bu durumda El Kaide'nin Uzak Doğu-Avrupa hattında geniş bir finans ağı bulunduğu ortaya çıktı.
(Bu haber, Referans Gazetesinin 16.09.2004 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

32 KISIM TEKMİLİ BİRDEN KARA PARANIN MACERASI
TÜRKİYE, TERÖR OLAYLARI İLE EKONOMİK AÇIDAN ZAYIFLATILMAYA ÇALIŞILIYOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder