15 Mart 2015 Pazar

SİGARA FİYATINA ÖZELLEŞTİRME ARSASI...


Cahit UYANIK

Özelleştirmede bir yandan milyar dolarlık uygulamalar yapılıp, büyük satışların da hazırlıkları sürdürülürken; öte yandan 'sigara fiyatı'na özelleştirmeler yapılıyor. Karadeniz Bakır İşletmeleri (KBİ) elindeki arsaların bazılarının metrekaresini 65-70 bin TL'den sattı. KBİ, Murgul Aşağı Küre'deki 47 metrekarelik bir arsasını 3 milyon TL'ye özelleştirdi. Böylece arsanın metrekare fiyatı 63 bin 830 TL'ye gelmiş oldu. 

KBİ hemen hemen hepsi Artvin-Murgul'da bulunan 276 bin 86 metrekarelik 94 parça arsasını toplam 8 milyar 756 milyon TL'ye satarak özelleştirdi. KBİ Genel Müdürü Rıfat Kont, özelleştirme yaparken arsaların fiyatlarını emlak vergisine esas kabul edilen rayiç bedelleri dikkate alarak belirlediklerini söyledi. Kont "Bu arsalar 1950'lerden beri kurumun bünyesinde. Çoğuna gerekli özen gösterilemiyordu. ÖİB'in bize tanıdığı yetkiye dayanarak arsaları sattık. Amacımız gelir sağlamak değil, bu arsaların bize çıkardığı yüklerden kurtulmak" diye konuştu. 

Bazı talipliler 15 arsa aldı

Finansal Forum'un belirlemelerine göre KBİ'nin mülkiyetinde bulunan 94 arsa, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK)  Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) tanıdığı belli büyüklükteki satışları re'sen gerçekleştirme yetkisine dayanarak satıldı. KBİ'nin mülkiyetinde bulunan arsalar 3 milyon ila 430 milyon TL. arasındaki fiyatlarla özelleştirildi. 94 arsa 20 ayrı talipliye satılırken, bazı kişilerin 15, bazı kişilerin 8, bazı kişilerin de 5 ayrı satıştan galip çıktıkları gözlendi. ÖİB bu taşınmazların devri ve tescil işlemlerinin KBİ tarafından yürütülmesini kararlaştırdı. Aynı kararda alıcıların vecibelerini yerine getirmemeleri veya sözleşme imzalamaktan imtina etmeleri halinde teminatlarının nakde çevrilerek şirket lehine irat kaydedileceği uyarısında da bulundu. 

Satış nedeni sahipsizlik

Satışlara ilişkin olarak Finansal Forum'un sorularını cevaplandıran KBİ Genel Müdürü Rıfat Kont, bu arsaların 1950'li yıllarda istimlak edilerek KBİ'nin portföyüne geçtiğini bildirdi. Kont, Murgul'daki bakır tesislerinin kapatıldığını ifade ederek, arsalara sahip çıkılması konusunda sorunlar yaşamaya başladıklarını anlattı. Satıştaki amaçlarının KBİ'ye gelir sağlamak olmadığını vurgulayan Kont "Arsaları değerini tesbit ederken emlak vergisi rayiçlerini esas aldık. İhale açarak arsaları sattık. İhaleyi hem Resmi Gazete'de hem de yerel gazetelerde duyurduk. Biz ÖİB'in verdiği görevi yerine getirdik" dedi. Kont satışa çıkarılan arsalardan önemli bir bölümünün talipli çıkmadığı için satılamadığını ifade ederek, yakın gelecekte yeniden ihaleye çıkaracaklarını bildirdi.

Kont, bazı arsa metrekare fiyatlarının 60-70 bin lira olmasını ise "KBİ mesela yol yapmak için bir bölgeyi istimlak etmiş. 50-60 metrekarelik bölüm vatandaşın arsası ile yol arasında kalıyor. O araziye zaten komşu arsanın sahibinden başka talip olmaz. O nedenle satış fiyatları düşük kalabiliyor" şeklinde açıklık getirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder