27 Nisan 2018 Cuma

ÇALIK GRUBU'NA, SAMSUN-CEYHAN BORU HATTINA PETROL BULMASI İÇİN 6 AY SÜRE

Çalık Enerji Yön. Kur. Bşk. Ahmet ÇALIK 

Cahit UYANIK

Çalık Grubu'na Samsun-Ceyhan Ham Petrol Hattı'nı kurup, taşıyacağı ham petrolü ispat edebilmesi için verilen iznin ayrıntıları belli oldu. Buna göre Çalık Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş, 2 Aralık 2006 tarihine kadar boru hattı projesini nasıl finanse edeceğini ve boru hattından taşıyacağı yıllık 74 milyon ton ham petrolü nereden bulacağını Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne (PİGM) ibraz etmek zorunda.

Çalık Enerji'nin ispat edeceği ham petrol, "taşıtıcı firmalarla yapılmış taşıma anlaşmalarını" içerecek. Çalık Enerji'ye, Samsun-Ceyhan için gerekli izin (Petrol hakkına müteallik karar) 2 Haziran 2006 tarihi itibariyle verildiği için, ön iznin gereklerini 2 Aralık 2006 tarihine kadar tamamlaması zorunlu. Çalık Enerji, bu aşamayı da başarı ile geçtiği takdirde Samsun-Ceyhan'ı 30 yıl boyunca işletecek.  

BTC'nin 1,5 katı kadar ham petrol taşıyacak

Bakanlar Kurulu'nda ciddi tartışmalara sahne olduktan sonra geçen ay Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı kararname ile Çalık Enerji'ye Samsun-Ceyhan'ı yapıp işletebilmesi için verilen iznin içeriği ortaya çıktı. PİGM, bu konudaki verdiği izni 14 Haziran tarihinde Resmi Gazete'de yayımladı. Samsun-Ceyhan'ın 2 Haziran tarihli kuruluş iznine ilişkin PİGM kararındaki bilgilere göre Çalık Enerji; hattı günde 1,5 milyon varil olmak üzere yıllık 540 milyon varil (yıllık 74 milyon ton) ham petrol taşıyabilmek için inşa edecek. Bu miktar Kerkük-Yumurtalık Hattı'nın kapasitesinden 4 milyon ton, yeni hizmete alınan Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı'ndan ise 24 milyon ton daha fazla ham petrol taşıyacağı anlamına geliyor.

İzne göre Çalık Enerji, Rusya ve Hazar Havzası'nda üretilen ve Samsun'a getirilecek ham petrolün naklini sağlamak amacıyla Samsun-Kırıkkale-Yumurtalık arasına 660 kilometre uzunluğunda bir hat inşa edecek. Hattın ayrıntılı güzergâhı ise şöyle sıralandı: 

"Samsun, Çakallı, Kavak, Havza, Suluova, Yüzbeyli, Turhal, Amasya, Gözlek, Hasabdal, Korucuk, Özükavak, Azapbaşılı, Adilli, Boğazlıyan, Kırıkkale, Kayseri, Çayırözü, Karacaören, Yahyalı, Çamlıca, Işıkkaya, İmamoğlu, Mercimek, Ceyhan."

Kamulaştırma bedelleri Çalık'tan

* ÇED raporu olmadan boru hattı başlamayacak.
* Mal ve can kaybını önleyecek tedbirler alınacak.
* PİGM'den onaysız hatta değişiklik yapılamayacak.
* Çevre kirliliğini önlemek için tedbirler alınacak.
* Karayolları ve TCDD ile yazışmalar PİGM'e iletilecek.
* İzin belgesinde şirkete tanınmış bir imtiyaz olmayacak.
* Kamulaştırma bedeli şirketçe ödenecek, sübvansiyon verilmeyecek.
* Geçiş ücreti şirket ile müzakere edilerek devlete ödenecek.

Hat 700 milyon dolara mal olacak

* Samsun-Ceyhan ile Rus ve Kazak petrolünün Akdeniz'e taşınmasını amaçlanıyor.
* Hat, ihalesiz ve kararname düzenlenerek Çalık'a verildi.
* Projenin en geç 2 sene içinde tamamlanması hedefleniyor.
* Hat 700 milyon dolara mal olacak.
(Bu haber, 19 Haziran 2006 tarihli Referans Gazetesinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder