9 Ocak 2023 Pazartesi

TÜM YÖNLERİYLE, İKİ UZMANIN GÖZÜNDEN 'ASTOR ENERJİ'NİN HALKA ARZI

Astor Enerji, 11-12-13 Ocak 2023 tarihlerinde TEB Yatırım liderliğinde halka arz ediliyor. TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Pınar UĞUROĞLU DELİCE ile TEB Yatırım Araştırma Direktörü Erdem KAYLI, TEB Yatırım'ın Youtube kanalında Astor Enerji'nin halka arzıyla ilgili ayrıntıları paylaştılar.

Kaylı; temelleri 1983 yılında atılan ve 2005 senesinde şu anki hakim ortak Geçgel Ailesi tarafından satın alınan Astor Enerji'nin, elektrik iletim-dağıtımı için ve endüstriyel tesislere güç ve dağıtım transformatörleri (elektrik trafoları) ürettiğini, orta-yüksek akım segmentinde anahtarlama ürünleri sunduğunu bildirdi. Şirketin 2018 ve 2020 yılında önemli yatırımlar yaptığını,140 bin m2 toplam alanda 105 bin m2 kapalı alanda Avrupa'nın önde gelen transformatör üreticilerinden biri olduğunu anlatan Kaylı, üretimden satışlarda İSO'nun sıralamasında 147. sırada olduğunu vurguladı. Şirketin mekanik fabrikası sayesinde ana ürünlerinde uçtan uca üretim yetkinliğine sahip olduğu (kendi mühendis ve ekipmanlarıyla yüzde 90 oranında) bilgisini veren Kaylı, şirketin ciro dağılımının 2022/9 aylıklara (yıllıklandırılmış) bakıldığında yüzde 44'ünün dağıtım transformatörleri, yüzde 33'ünün güç transformatörleri ve yüzde 23'ünün anahtarlama ve diğer satışlardan geldiğini kaydetti.

Bu sektörün global ölçekte nasıl büyüdüğü ve nelerden etkilendiğine ilişkin bilgiler de veren Kaylı; transformatör ürününün dünyada 2020 itibarıyla 47-49 milyar dolar pazar payı bulunduğunu ifade ederek, bunun 2025 yılına kadar yıllık yüzde 6-7 büyümesinin beklendiğini ve rakamın 2025'te 66 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı. Büyümeyi artıran faktörlerin ise yenilenebilir enerjiye ciddi bir talep olması, dünya nüfusunun artışıyla elektrik tüketimi ve alt yapı yatırımlarının artması olduğuna dikkat çeken Kaylı, elektrik fiyatlarının çok yüksek olmasının da; iletim ve dağıtımdaki kayıp-kaçak oranlarının azaltılması yönündeki yatırımlara odaklanılmasına sebep olduğunu bildirdi ve "Bunun eskimiş ve verimi düşük transformatör gibi elektrik üretim ürünlerinin yenilenmesine ciddi talep yaratacağını düşünüyoruz" dedi. 

Delice ise dünya ve Türkiye'de elektrikli araç pazarının büyümesi sebebiyle şarj istasyonlarının yaygınlaşacağını, bunun dağıtım transformatörlerine talebi  artıracağını, güneş panellerinden elde edilen elektrik enerjisinin de bu ürüne ek talep sağlayacağını kaydetti. 

Türkiye transformatör ve anahtarlama pazarının ise son 5 yılda 1,4-1,7 milyar dolar arasında değiştiğini anlatan Kaylı, Astor'un en büyük oyuncu yani pazar lideri olduğunu vurguladı. Geniş bir ürün yelpazesinin olması, hızlı ve kendi ar-ge'sini kendi yaratmasının lider olmasına neden olduğunu ifade eden Kaylı, ayrıca son dönemde TEİAŞ'ın yurt içi tedarikçileri daha fazla kullanmasının Astor Enerjinin büyüme hikayesini güçlendirdiğini söyledi ve "TEİAŞ'ın 2020 yılı itibarıyla ithal ürün alım payı yüzde 27'ye düştü. Başlıca rakipleri Siemens, ABB vb. göre Astor, yurt içi pazarda ar-ge gücünü iyi kullanarak müşterinin ihtiyacına uygun, düşük fiyatlı ve hızlı teslimatlarla daha avantajlı ürünler sunabiliyor" dedi. Delice ise ihracat boyutuna bakıldığında ise teslim sürelerinin kısa, daha kaliteli ve düşük maliyetli ürün üreten Astor'da, Geçgel Ailesinin şirket yönetimine fokuslanma düzeyinin de oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

Rusya-Ukrayna Savaşının sektör dinamiklerini etkilemesi hakkında da bilgi veren Kaylı, AB ülkelerinde enerji verimliliği bilincinin önemli düzeyde arttığını anlatarak, elektrik iletimini transformatörler üzerinden daha verimli sağlamanın kıymetinin anlaşıldığını bildirdi. Avrupa pazarındaki bu olumlu görünümün "terzi işi" ürün sunabilen Astor gibi bir firmaya çok yaradığını belirten Kaylı, bunun şirkete ciddi fırsatlar yaratacağını, kısa ve orta vadede tatminkar büyümeye katkı sağlayacağını söyledi. 

Şirketin 9 aylık ve 12 aylık finansalları hakkında bilgi veren Kaylı, ciddi bir büyüme görüldüğünü 2021'de 3,1 milyar TL olan cironun 5,7 milyar TL'yi aştığını anlatarak, bu artışa rağmen FAVÖK'ün yüzde 27 marjını koruduğunu bildirdi. Net karın ise 500 milyon TL'den 1,4 milyar TL'ye çıktığını, 4. çeyrekte daha iyi bir performansın yakalanacağını düşündüklerini ifade eden Kaylı, bu rakamlara bağlı olarak da net borç/ FAVÖK oranının 2021'de 1,2 iken, 2022/3Ç'te 0,6'ya düştüğününü vurguladı. 

Kaylı, karlılık tarafında; maliyet artışlarına rağmen marjın erozyona geçmemesinin, talebin çok güçlü olduğu ve maliyet artışının fiyata yansıtılabildiği, bunun da şirketi olumlu etkilediğini düşündürdüğünü aktardı. Delice ise şirketin cirosunun arttığını, artan emtia fiyatlarına karşın FAVÖK marjının korunduğunu ve hatta biraz genişlediğini, şirket nakit yaratabildiği için borçluluk oranının düştüğüne dikkat çekti.  

Astor Enerjinin halka arzdan sağladığı fonun yüzde 40-45'inin üretim kapasitesi ve verimliliğin artırılmasında, yüzde 20-25'inin borçların ödenmesinde, yüzde 20-25'inin işletme sermayesi ihtiyacında, yüzde 10-15'inin ise mevcut güneş santralinin kapasitesinin artırılmasında (+14 megawatt daha) ve geri kalan yüzde 5-10'unun ise elektrikli şarj istasyonları kurulmasında kullanılacağını kaydeden Kaylı, şirketin aslen büyümek için halka arz olduğunu söyledi.

Delice ise ek satış hariç halka arz büyüklüğünün 175 milyon TL nominal hisse  olduğunu ve dolayısıyla bunun halka arz fiyatı ile çarpıldığında 2,2 milyarlık bir rakamın söz konusu olacağını ifade ederek, arzın yüzde 85'inin sermaye artırımı, yüzde 15'inin de ortakların pay satışından geleceğini, ana ortağın 1 yıl boyunca hisse satışı yapmama taahhüdü verdiğini kaydetti. Kaylı, halka arz fiyatının hisse başına 12,5 TL olduğunu vurgulayarak, "Bu bizim firma değeri/FAVÖK tespit raporlarından aldığımız FAVÖK çarpanıyla beraber, 2023 için FD/FAVÖK'ün 4,5 çarpanlık bir değere ulaşacağını gösteriyor" dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder