28 Eylül 2018 Cuma

MOODY'S KURUCUSU JOHN MOODY KİMDİR? GAZETECİLİK YETENEĞİ YÜKSEK BİR FİNANSAL ANALİST


John Moody (1868 - 1958), güçlü bir girişimci güdüsü, yatırımcıların ihtiyaçları hakkında ciddi bir inanca ve önemli bir gazetecilik yeteneğine sahip, kendi kendini eğiten bir reformcu idi. Piyasadaki ihtiyaçları değerlendiren John Moody & Company, şirketin kuruluş yılı olan 1900 yılında "Moody'nin Endüstriyel ve Muhtelif Menkul Kıymetler El Kitabı"nı (Moody's Manual of Industrial and Miscellaneous Securities) yayınladı.

El kitabı finansal kurumların, devlet kurumlarının, üretimin, madencilik, kamu hizmetlerinin ve gıda şirketlerinin hisse senedi ve tahvilleri hakkında bilgi ve istatistik sağladı. İki ay içinde yayının tümü satılmıştı. Moody El Kitabının 1903'te tirajı adeta patladı ve yayın tüm ülkede biliniyordu. Borsa 1907'de düştüğünde, Moody's şirketinin hayatta kalabilmek için yeterli sermayesi yoktu ve bu  işini satmak zorunda kaldı.


John Moody 1909'da finans piyasasına yeni bir fikirle geri döndü: Şirketlerin mülkiyeti, sermayelendirilmesi ve yönetimi hakkında bilgi toplamak yerine, yatırımcılara güvenlikli yatırım  sağlamayı  teklif etti. Şirketi, demiryollarını ve bunların menkul kıymetlerini analiz eden bir kitap yayınlayacaktı. Göreli yatırım kalitesi hakkında kısa bir çalışma yaptı. 1800'lü yılların sonundan bu yana kredi raporlama şirketlerinin kullandığı ticaret ve kredi derecelendirme sisteminden alınan harf notu sembollerini kullanarak sonuçlarını açıkladı. Moody, Amerika'nın demiryollarının hisse senetlerini ve tahvillerini analiz etme işine girmişti ve bu gayretle, kamusal piyasada menkul kıymetleri derecelendiren ilk kişi oldu.

1909'da "Demiryolu Yatırımları Analizleri" ile okuyucular için Moody'nin bir demiryolunun operasyonlarını, yönetimini ve finansını değerlendirmek için kullandığı analitik ilkeleri açıkladı. Yeni el kitabı, yatırımcıların ellerinin altında hızla bir yer buldu. 1913'te analiz edilen şirketlerin tabanını genişleterek, sanayi şirketlerini ve kamu hizmetlerini değerlendirmeye de başladı. O zamandan sonra  "Moody's derecelendirmeleri" tahvil piyasasında bir faktör haline geldi. 1 Temmuz 1914'te Moody's Investors Service kuruldu. Aynı yıl Moody, derecelendirme kapsamını ABD şehirleri ve diğer belediyeler tarafından ihraç edilen tahvillere genişletmeye başladı. 1924'te Moody's derecelendirmeleri ABD tahvil piyasasının yaklaşık yüzde 100'ünü kapsıyordu.

Moody's kendini nasıl tanıtıyor?

Moody's, kendi internet sitesinde yer alan Türkçe metinde kendisini ve yaptığı işi şöyle tanıtıyor:

"Moody’s Corporation: Moody's, kredi notları, araştırmalar, araçlar ve analizler sağlayarak,  mali piyasaların şeffaf ve güvenilir çalışmasına katkıda bulunarak küresel sermaye piyasalarının önemli bir unsurudur. Moody’s Corporation (NYSE: MCO); borç araçları kapsayan kredi notları ve araştırmalar sağlayan Moody's Investors Service’in ve en gelişmiş yazılımları, kredi ve ekonomik analizleri ve mali risk yönetimine ilişkin danışmanlık hizmetleri ve araştırmalar sunan Moody's Analytics’in ana şirketidir. Moody’s Corporation 2009’da 1,8 milyar dolarlık bir gelirle dünya çapında yaklaşık 4.300 kişi çalıştırıp 26 ülkede ofise sahiptir. Dünyanın en eski derecelendirme kuruluşu olarak Moody's Investors Service kredi notları, araştırmalar ve risk analizlerinin önde gelen sağlayıcısıdır. Moody's’in taahütü ve uzmanlığı mali piyasaların şeffaf ve güvenilir çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Şirketin kredi notları ve analizleri 110 ülke, 12.000 ihraççı şirket, 25.000 kamu finansmanı ihraççısı ve 106.000 yapılandırılmış finansman tahvilinden fazlasını kapsayan borçları izlemektedir.

Uzun vadeye odaklanıyoruz

Moody's bir derecelendirme görüşüne varırken ilgili tüm risk etkenleri ve bakış açılarını incelemektedir. Derecelendirme sürecinde kılavuzluk eden analitik prensiplerden bazıları şunlardır:       
  
1. Uzun vadeye odaklanması: Moody's bir ihraççının borçlarını uzun vadedeki ödeyebilme gücünü büyük ekonomik durgunluklar, yönetim stratejisinin temelden değişmesi veya büyük düzenleyici gelişmeler gibi borç ödemelerini uzun vadede karşılama gücünü değiştirebilecek temel etkenlere odaklanmaktadır. Kredi notları iş veya arz ve talep döngüleriyle birlikte inip çıkmak veya kısa vadeli piyasa hareketlerini yansıtmak için tasarlanmamıştır.

2. Nakit akışının istikrarının ve tahmin edilebilirliğinin vurgulanması: Moody's ana analitik odaklarından biri nakit akış üretimini yönlendiren faktörlerin anlaşılması ve özellikle nakit akışının tahmin  edilebilirliği ve sürdürülebilirliğinin üzerindedir. Moody's bir ihraççının ekonomik durgunluk durumundaki nakit akış esnekliğinin belirlenmesi için mali analizler yapacaktır. Kredi derecelendirme sürecinde ölçülecek risk etkenleri sektöre göre oldukça değişecektir. 

Moody’s, yatırımcıların bazı ülkelerde küresel ölçek kredi notlarının yeterli bir ayrım sağlamadığını düşündüklerinde, ulusal ölçek kredi notları tahsis etmektedir. Ulusal ölçek kredi notları ülkeler arasında kıyaslanmak için tasarlanmış olmayıp ".xx"  işaretini taşımayan Moody's küresel kredi notlarıyla karıştırılmaması gerekmektedir. 

Notumuz "kredi pasaportu" özelliğini taşıyor

Yatırımcılar kredi notlarını birçok şekilde kullanmaktadır ve böylece, kredi notları ihraççılar için önemli bir değer sunmaktadır. Kredi notları birçok yatırımcı için ihraçların fiyatlandırılmasında önemli bir unsur olup yatırım kılavuzlarının belirlenmesinde sık sık ölçü olarak kullanılmaktadır. Yatırımcılar kredi riski hakkında güvenilir, küresel çapta kıyaslanabilir görüşlerle, daha geniş ihraççılar yelpazesi tarafından yapılacak ihraçların yatırımına açık olabilirler.

1) Sermayeye Daha Geniş Erişim: Moody’s kredi görüşleri bir ihraççının borcunu daha geniş bir potansiyel alıcı yelpazesi için daha cazip yaparak, bütün dünya çapındaki kurumsal yatırımcılar tarafından geniş çapta yayılıp büyük ölçüde kullanılmaktadır ve net olarak anlaşılmaktadır. Moody’s kredi notu, günümüz küresel piyasalarında hem yerel, hem de uluslararası sermaye fonlarına erişim sağlayan bir “kredi pasaportudur”.

Notumuz yatırımcının "manşet riski" endişesini azaltır.

2) Fonlama Esnekliği: Sermaye piyasalarına daha geniş erişim özellikle daha yüksek derecelendirilen ihraççılar için tipik olarak daha düşük fonlama maliyeti olarak yansır. Moody’s kredi notlarının itibarı derecelendirilen ihraççıların sermaye piyasaları daha sık ve daha ekonomik kullanmalarını ve ayrıca daha büyük ihraçları daha uzun vadelerde sunmalarını sağlayabilir.

3) Piyasa İstikrarı: Özellikle piyasaların stresli olduğu dönemlerde, Moody’s kredi notları ve araştırma raporları yatırımcı güveninin sürdürülmesi ve sağlamlaştırılmasına destek olmaktadır. Örneğin, bir basın haberi, haberin tahvillerin uzun vadeli kredi değerliliği üzerinde gerçek bir etkiye sahip olmasa bile, bir şirketin tahvillerinin fiyatlarını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Moody’s kredi notunun itibarı ve sunmuş olduğu kredi analizi, yatırımcının bu tür “manşet riskine” yönelik endişelerini hafifletebilir.
 (Moody's internet sitesinden alıntılanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder