25 Ağustos 2022 Perşembe

BİST'E DÖNEN YABANCININ ÖNCE BANKA HİSSELERİNİ TERCİH ETMESİNİN İLGİNÇ SEBEBİ: SEKTÖRE DUYULAN GÜVEN

Cahit UYANIK

BİST-100 Endeksinde 3.100'lü seviyeler geçildi. Analistler aslında bu seviyelerin sonbaharın ortasına doğru, üçüncü çeyrek bilançolarının açıklanmasından sonra geleceğini tahmin ediyorlardı. Beklenenden 1,5-2 ay erken ulaşılan bu seviyenin sebebi, yabancı girişlerinin yeniden başlaması. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, BİST'e 300 milyon dolar girdiğini söyledi. Bu paranın Londra üzerinden gelen Körfez ülkeleri fonları olduğu düşüncesi yaygın.

Gelen yabancı parası öncelikle, uzun zamandır durgun seyreden bankacılık hisselerinde ciddi yükselmelere sebep oldu. Bunun sebebi nedir? Neden yabancılar Türk Borsasına önce bankacılıktan giriyor ve önce bankacılıktan çıkıyor? Bunun en önemli sebebi Türk bankalarına duydukları güven...
Türk bankacılık sektörü, 2004-2005 yıllarında IMF gözetiminde gerçekleştirilen büyük bankacılık reformu sonrasında dünyanın en iyi düzenlenmiş, en iyi denetlenen, en iyi rasyolara sahip sektörlerinden biri... Hal böyle olunca ister Körfez fonları olsun, ister başka yabancı fonlar olsun bu sektör üzerinden Türkiye'ye giriş yapıyorlar. Türk bankacılığı, BİST içerisinde uluslararası bankacılık standartlarına (BIS standartları) en yakın şekilde örgütlenmiş, bu standartlara en uygun mali tablolara sahip sektör olarak ön plana çıkıyor. O sebeple yabancı giriş ve çıkışına en duyarlı sektör diyebiliriz. Merkez Bankası bugün ayrıca Ağustos-2022 ayına ait "Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE)" sonuçlarını açıkladı. Finansal kurumların yaptıkları işler bağlamında; mevcut durum ve geleceğe yönelik ekonomik gidişat hakkındaki düşüncelerinin yansıdığı FHGE, 155 finansal kuruluşa uygulandı. Endeks ağustos ayında bir önceki aya göre 3,5 puan gerileyerek 168,3 seviyesine düştü.
Endeksin alt ayrıntıları incelendiğinde ise önümüzdeki aylarda ekonomideki yavaşlama ve durgunluğun ayak sesleri duyuldu. Buna göre finansal kurumlara "Gelecek 3 aydaki hizmetlerinize olan talep (iş hacmi) beklentisi ne olur?" diye sorulduğunda; endeksin bu kısmı geçen yıl 77,8 puan iken (Yani sonbaharda işlerin canlanacağı düşünülürken); bu yıl ağustos ayında bu sayı 44,1 olarak gerçekleşti, yani sonbaharda canlanma bekleyenler geçen yıla göre azaldı. İşte bu da ekonomide sonbaharda işlerin durgunluğa gireceğini ve ekonominin yavaşlayacağını gösteriyor.

Bu konudaki 24 Ağustos 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder