11 Ağustos 2022 Perşembe

FED FAİZİ 75 DEĞİL 50 BAZ PUAN ARTIRACAK AMA TÜRKİYE'DE DOLARA TALEP SÜRÜYOR. 300 ALTI CDS İÇİN NE YAPILMALI?

Cahit UYANIK

ABD'de yıllık yüzde 8,5 olarak açıklanan Temmuz-2022 ayına ilişkin TÜFE verisinin, beklentiden 0,2 puan düşük gelmesiyle borsalarda ve kripto paralarda ani ve hızlı yükselişler görüldü. Piyasalar bu gelişmeyi, FED'in 20-21 Eylül 2022 tarihindeki toplantısında 75 değil 50 baz puan faiz artışı yapacağı şeklinde yorumladı. Oysa bu bence erken bir yorumdu.

FED Başkanı Powell geçen ay düzenlediği basın toplantısında Eylül'e kadar 2'si enflasyon 2'si istihdam olmak üzere 4 veri daha açıklanacağını ve kararlarını buna göre vereceklerini söylemişti. Geçen hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam (TDİ) verisi beklenenden oldukça yüksek geldi ve negatif yorumlandı. Bugün enflasyon verisi ise pozitif geldi. Önümüzde Eylül ayı başında açıklanacak yeni TDİ ve enflasyon verileri var ki bunların ne olacağı bilinmiyor. Yani sevinmek ve 0,50 puan faiz artışı tahmini yapmak için erken.

Bu aşamadan sonra piyasaların gözü 25-27 Ağustos 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan, artık gelenekselleşmiş Jackson Hole toplantısında olacak. Dünya merkez bankası başkanları ve önemli ekonomi uzmanlarını bir araya getirecek olan bu toplantıda Powell'ın yapacağı konuşma ve vereceği mesajlar dikkatle takip edilecek; Eylül toplantısına ilişkin bir sonuç çıkarılmaya çalışılacak. Jackson Hole'un bu yılki ana teması "Ekonomi ve Politikanın Üzerindeki Kısıtlamaların Değerlendirilmesi" olarak belirlendi. Jackson Hole'dan 1 hafta önce TCMB de, Ağustos ayı faiz kararının 18 Ağustos 2022-perşembe tarihinde açıklayacak. Piyasalar bu gelişmeleri fiyatlarken Türkiye'de döviz piyasasında yine hareketli günler yaşanıyor. Türkiye'nin CDS'i bundan 3 hafta kadar önce 900 puanı geçmişti. Ancak CDS bugün 735'e kadar geriledi. Bu gerilemede Rusya'nın Akkuyu Nükleer Santrali için Türkiye'ye aktarmaya başladığı ve ağustos ayı ortasına kadar 15 milyar dolara ulaşacak kaynak (5'er milyar dolarlık 3 dilim) rol oynadı. Ancak CDS düşüşünde TR için olumlu gelişen dış faktörler daha önemli görülüyor. Küresel resesyon endişesinde azalma, merkez bankalarının faiz artırımlarında daha ılımlı olacağı beklentisi, emtia ve gıda fiyatlarındaki gerilemeler bu etkenler olarak sıralanıyor. TR'nin CDS'indeki önemli düşüşe rağmen dolar kurunun artma isteği ve iştahının gerilememesi, doları 18 liranın altında tutmak için ekonomi yönetiminin gösterdiği büyük çaba, CDS düşüşünün dış etkilerden kaynaklandığı tezini güçlendiriyor. Türkiye'nin CDS'te 'kırmızı çizgi' olarak adlandırılan 300 puanın altına gelebilmesi için, faizlerini enflasyonu ile uyumlu hale getirmesi yani artırması gerekiyor.
Temmuz ayı başında tecrübeli gazeteci Can Pulak, hükümet kaynaklarına dayandırdığı kulisinde önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'dan 20, Katar'dan 15, Birleşik Arap Emirliklerinden 10 ve Rusya'dan 10 milyar dolar kaynak geleceğini ileri sürmüştü. Bu kulisin Rusya bölümü gerçekleşirken, diğer kısımlarının da hayata geçmesi halinde hükümetin doları 18 TL ve daha altında tutma hedefini sağlayabileceği düşünülüyor. Bu nedenle döviz kurları konusunda dikkatli olunmalı.

Bu konudaki 10 Ağustos 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder