26 Ağustos 2022 Cuma

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ÜCRETLERİNDE HENÜZ İNDİRİM YAPMAZKEN, DOĞUŞ VE BEYKENT ÜCRETLERİNİ NİYE İNDİRDİ?

Cahit UYANIK

Üniversitelerde kayıtlar bu hafta yapılacak. Hizmet verdikleri çok büyük kitle sebebiyle devlet üniversitelerini zorlayacak en önemli sorun barınma iken; vakıf üniversitelerindeki sorun, bu yılki yüksek enflasyondan kaynaklı astronomik öğrenim ücreti zamları...


YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar,
 TOBB Yüksek Öğretim Meclisine katıldı 

Nitekim YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, kayıtlara 5 gün kala 17 Ağustos 2022 tarihinde TOBB Yüksek Öğretim Meclisi İstişare Meclisi toplantısına katılarak “Vakıf yüksek öğretim kurumlarının ekstra bir indirim kampanyası yapması faydalı olacaktır. Hiçbir öğrencimizin maddi imkânsızlık dolayısıyla eğitimini aksatmasını istemiyoruz. Bu çerçevede vakıf üniversitelerimizden öngörülebilir ve istikrarlı bir ücret politikası benimsemelerini bekliyoruz. Vakıf yüksek öğretim kurumlarımız öğrencilerimizin barınmasına daha fazla destek vermelidir” dedi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada ise vakıf yüksek öğretim kurumlarının öğrenim ücretleri konusunda öğrencilere destek vermesi, barınma ihtiyaçlarının çözümü için gayret sarf etmesinin karara bağlandığı ilan edildi.

Aradan 4 gün geçmesine karşın, vakıf üniversitelerinin herhangi bir indirimi ücretlerine henüz yansıtmadıkları görüldü. Ancak bu, VÜ'lerin indirim yapmayacakları anlamına gelmiyor. Bir karar alındı ve bunun uygulanması gerekiyor. Bu indirimin esasları daha sonra belli olabilir ve velilere fazladan yaptıkları ödemeler o aşamada iade edilebilir veya sonraki ödemelerinden mahsup edilebilir. Pandemi döneminde VÜ'lerin KDV'si 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Fazladan yapılan KDV ödemesi velilere iade edilmişti. Bu sebeple indirim konusunda sabırlı olmakta yarar bulunuyor. Çünkü VÜ'lerin YÖK gibi bir üst düzenleyici ve denetleyici kurumun isteklerini yerine getirmemesi mümkün değil. Öte yandan öğrenim ücretlerine yüzde 200-300 oranında zamlar yapan, öğrenci ve velilerinin sokaklara dökülmesine neden olan İstanbul'daki iki vakıf üniversitesi (Doğuş ve Beykent), tüketici mahkemelerinde açılan davalar sonucu; zammı Temmuz 2022'den geriye doğru 12 aylık TÜFE kadara, yani yüzde 79,6'ya indirdi. Peki bu üniversiteler neden ve nasıl bu yüksek zamları yapmıştı? Benim düşünceme göre; geçmiş dönemlerde "Zam oranı yüzde 5'i, yüzde 10'u geçmeyecek" diye sözler vererek öğrenci toplayan bu üniversiteler, yıllardır yapmadıkları gerçek zamların farkını 2022-2023 yılı için kümülatif olarak ücretlerine yansıttılar. Gelen eleştirileri ise "Bu zamma rağmen, benzeri üniversitelerle aynı ücretteyiz" şeklinde yumuşatmaya çalıştılar. Oysa VÜ'ler, bir önceki yılın ücretini ancak 12 aylık TÜFE kadar artırabiliyorlar. Nihayetinde bu vahim hata, mahkemelerden döndü.
Bu olay bize YÖK'ün; VÜ'lerin ücret politikalarını dikkatle izlemediği sonucunu gösterdi. Önümüzdeki döneme ilişkin düşük zam sözleri verilmesi ve buna göz yumulması, vakıf kültürü ile de bağdaşmaz. Ticarette yıkıcı şekilde fiyat rekabetine girerek yani haksız rekabete başvurarak müşteri kapmak yasaktır. Vakıf anlayışıyla, ticari hayat koşullarında var olmaya çalışan vakıf üniversiteleri için basiretli bir mali yönetim ise oldukça hayatidir. YÖK'ün bundan sonraki yıllarda üniversite ücretlendirmeleri ve hele hele indirim kampanyaları konusunda daha dikkatli ve özenli olması gerekiyor.

Bu konudaki 21 Ağustos 2022 tarihli Youtube yayınımın linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder