24 Temmuz 2023 Pazartesi

YIL 2002... PAMUKBANK'A EL KOYMA KARARI NASIL ALINDI?

ANKARA'DA BANKA SATRANCI

BDDK, Pamukbank'ın 2 milyar dolarlık sermaye açığını duyuracağı sırada Yapı Kredi Bankası birleşme kararını açıkladı. BDDK'nın olumsuz raporu Ecevit'ten destek görürken, Çukurova Grubu MHP kanadına baskı yaptı.

Cahit UYANIK

ANKARA - Sektördeki en büyük bankalardan birisi olan Pamukbank'a el konulma süreci çok eskilere gidiyor. IMF ile görüşmelerde, grup bankalarının tek çatı altında birleştirilmesi konusunda geçen yıl 'ilke kararı' alınmıştı. Bu karar Çukurova Grubu ile her görüşmede dile getiriliyor ancak birleşme konusunda ikna edilemiyordu. Çukurova Grubu, önce Pamukbank'ı bir yabancı bankayla birleştireceğini açıkladı, daha sonra da yeniden sermayelendirmeyle ilgili yasa çıkınca bu haktan yararlanmak istediğini bildirerek süre aldı. Aslında Pamukbank, BDDK'nın oluşumundan önce eski deyimle 64'üncü Madde kapsamında izleme altında tutuluyordu.

Satranç oyunu gibi

Daha sonra uygulamaya konulan 3'lü denetim sonucunda ise Pamukbank'ın 2 milyar dolarlık sermaye açığı bulunduğu tespit edildi. BDDK, bu açığı kamuoyuna duyurmak için harekete geçeceği sırada Yapı Kredi Bankası, -bir satranç hamlesi yapar gibi- daha atik davranarak birleşme kararını açıkladı. Ancak bu kararın BDDK tarafından onaylanması gerekiyordu. BDDK, bankaların sermaye ihtiyaçlarına ilişkin açıklamasında, sektörün 1,1 katrilyonu karşılanmış 224 trilyon lirası karşılanacak toplam 1,3 katrilyonluk sermaye ihtiyacı bulunduğu belirtildikten sonra Yapı Kredi-Pamukbank birleşmesine ilişkin çekincesini ortaya koydu.

IMF'ye sözlü açıklama

Bu konuda da IMF'ye sözlü bir açıklamada bulunuldu. Çünkü IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'e Ankara'dan ayrılmadan önce sunulan BDDK raporunda, sektörün sermaye ihtiyacı 3-3,5 katrilyon düzeyinde öngörülmüştü. Kahkonen de basın açıklamasında sermaye ihtiyacının beklenenden daha az olduğu yönündeki değerlendirmeleri yalanlayarak, beklentinin ilk tahminlere uygun olduğunu ifade etmişti. Bütün bu gelişmeler üzerine IMF, Pamukbank'ın sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 0 düzeyinde bile olmadığını, eksi düzeylerde gezdiğini belirterek bu bankaya kesinlikle el konulması gerektiğini, bunun şeffaflık açısından büyük önem taşıdığını Türkiye'ye bildirdi.

MHP kanadına baskı

Aradan geçen yaklaşık 8 günlük sürede BDDK, birleşme talebine ilişkin bir fizibilite raporu hazırlatarak el konulma kararının teknik alt yapısını oluşturdu. Çünkü rapor olumsuzdu. Raporun sonuçları özet halinde Pazartesi günkü ekonomi brifinginde Başbakan Bülent Ecevit'e anlatıldı. Ecevit, bu konuya ilişkin desteğini açıkladı. Diğer koaliyon liderlerinin Pazartesi ve Salı günü ekonomi zirvesi hakkında kararsızlığı da Pamukbank kararının tartışılmasından kaynaklanıyordu. Pamukbank'ın sahiplerinin özellikle koalisyon kanadı üzerinde kararın çıkmaması için büyük baskı yaptığı ileri sürüldü. Ancak Bahçeli, önceki gün tüm beklentilerin aksine programını değiştirmeyerek Gebze'ye gitti.

Karar 6'da 5'le çıktı

Aynı gün öğleden sonra IMF mektubunun verilmesi için tanınan son sürenin çok yaklaştığı kulislerde duyuldu. Arkasından BDDK gece saat 23'te toplanarak kritik Pamukbank kararı için görüşme yapmaya başladı. Karar, halen 6 üyeli olan BDDK'nın 5 üyesi ile imzaya açıldı. MHP kanadına yakın olan bir BDDK üyesinin karara muhalefet ettiği öğrenildi ve karar Resmi Gazete matbaasına gönderildi. Karar, kamuoyuna ise sabah saat 07'den sonra açıklandı.

Ankara DGM devreye girdi mi?

Aynı dakikalarda Akçakoca'nın başkan yardımcılığına getirmek istediği ancak MHP kanadının sürekli engellediği BDDK Üyesi Teoman Kerman'ın Ankara DGM'ye giderek konuya ilişkin bilgi verdiği ileri sürüldü. BDDK'nın bu görüşmede Pamukbank'ın hakim ortaklarının yurt dışına çıkışına yasak getirilmesini istediği ve haklarında suç duyurusunda bulunduğu iddia edildi.

(Bu haber günlük Finansal Forum gazetesinin 20 Haziran 2002 tarihli sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder