KAPAK HABERİ / 100 ÜLKEDEN 1 MİLYON İŞ ADRESİ
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için dış dünyaya açılmak artık daha kolay. KOSGEB'e bağlı olarak çalışan Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi, dünyanın dört bir yanından 1 milyonu aşkın şirket adresini girişimcilerin kullanımına sunuyor.
Cahit UYANIK
Bilgi dünyanın dört bir yanında gün geçtikçe insanların ve toplumların kaderini daha çok belirlemeye başlıyor. Günlük yaşamdan iş ortamlarına, bürokrasiden üniversitelere kadar çok geniş bir yelpazede daha çok bilgiye ihtiyaç duyulur oldu. Böylesi bir ortamda doğru ve yeterli bilgiye, zamanında ulaşabilmek büyük önem kazanıyor.
İş yaşamını da bu gelişmelerden soyutlamak mümkün değil. Türkiye gün geçtikçe dünya ekonomisi ve pazarları ile entegrasyonunu geliştiriyor. Dış dünyaya açılmak, yabancı ortak bulmak ve gelecek yılın sonunda gidilecek Gümrük Birliğinin nasıl etkide bulunacağını öğrenme ihtiyacı birçok girişimcinin aklını meşgul ediyor.
Büyük girişimciler bu sorunu yüksek ücretli üst düzey yöneticiler ve pahalı danışmanlık şirketlerinin hizmetlerinden yararlanarak aşabiliyor. Ama ya küçük ve orta ölçekli işletmeler? Zaten yetersiz işletme sermayeleri ile ayakta durmaya çalışan bu gruptaki işletmeler, büyüklere benzer çözümleri akıllarının ucundan bile geçiremiyor. Oysa küçük ve orta ölçekli işletmelerin de yeterli, kaliteli ve ucuz bedelli bilgi ve hizmet kaynaklarına ulaşmaları mümkün.
İşte bunlardan biri Ankara'da kurulu bulunan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) bağlı olarak çalışan Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi... Önce tanımayanlar için KOSGEB hakkında bilgi verelim. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak 1990 yılından bu yana hizmet veren KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dış pazarlardaki rekabet güçlerini artırıcı çalışmalar da yapıyor. Bu amaca ulaşmak yolunda Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi önemli görevler üstlenmiş durumda. Merkezin öncelikli amacı Gümrük Birliği gibi önemli bir dönemecin eşiğinde 'küçükleri' Avrupa Birliği (AB) işletmeleriyle yakınlaştıracak hizmetleri de vermek... Merkezin sağladığı yardımlar 'bilgi hizmetleri' ve 'işbirliği hizmetleri' adlı iki başlık altında toplanıyor.
Uluslararası adres ticaretinden yararlanın
Merkezin verdiği 'bilgi hizmetleri' içinde 'Adres Bankası' en ilgi çekici olanı... Aslına bakılırsa dünyada yıllardır çok ciddi boyutta bir 'adres ticareti' gelişiyor. Bu konuda söz sahibi olan iki firma var. İlki İsviçreli Data-Star, ikincisi Amerikan kökenli Dialog... Data-Star ve Dialog'a dünyanın dört bir yanındaki binlerce danışmanlık firmasından yüzbinlerce iş teklifi ve adres yağıyor. Data-Star ve Dialog kendi aralarında geçtiğimiz günlerde önemli bir ortaklık anlaşması yaptı. Bilgi ticareti dünyasında bu anlaşma sonrasında 'Tekel mi oluşuyor?' sorusu da akla geldi.
Data-Star/Dialog'un adres portföyünden yararlanmak isteyenler ya modem aracılığıyla bağlanarak ya da cd-room'lara depolanmış bilgileri satın alarak kullanabiliyor. Ancak bu bilgileri doğrudan satın almak oldukça pahalıya gelebiliyor. Bu nedenle Data-Star/Dialog'la bağlantı kuran büyük danışmanlık kuruluşları bilginin ikinci el ticaretini yapıyor. KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi de böyle çalışıyor. Merkez bazen modem bağlantısı bazen cd-room satın alarak dünyadaki en son bilgi ve adres ticareti gelişmelerini takip ediyor. Elbette bu bilgileri Türkiye'deki kullanıcılara da satmak istiyor.
KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezinin elbette başka bilgi kaynakları da var. 'Kompass Europe' olarak bilinen hizmet sayesinde 12 AB ülkesindeki 400 bin firma adresine; 'Kompass-Asia Pasific' sayesinde 400 bin Tayvan, Tayland, Singapur, Malezya, Çin, Japonya ve Hong-Kong firma adresine; 'ABC-Europex-Kompakt' sayesinde Macaristan, Romanya, Çekoslovakya, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna vb. ülkelerdeki 200 bini aşkın firma adresine ulaşmak mümkün.
KOSGEB'ten çok ucuza hizmet almak mümkün
Bu sistemlere dahil ülke sayısı toplam 100... Burada hemen akla '100 ülkeden ve yüzbinlerce adres içerisinden bana uygununu nasıl bulacağım?' sorusu gelebilir. Bu konuda geliştirilen çözüm, bir örnek üzerinden anlatılırsa şöyle:
Diyelim ki ikinci el tekstil makineleri satın almak istiyorsunuz. KOSGEB'e başvurarak talep ettiğiniz tekstil makinelerinin markası, yaşı, fiyatı, üstleneceği iş vb. bilgileri veriyorsunuz. Bilgisayar programı öncelikle yüzbinlerce adres içinden ikinci el tekstil makinesi ticaretiyle uğraşan firmaları ayıklıyor. Daha sonra marka ve yaş gibi kriterleri dikkate alarak ikinci ayıklama işlemi gerçekleştiriliyor. Sonuçta sizin bağlantı kurabileceğiniz en fazla 100-150 'doğru adres' belirleniyor.
Bu hizmet için öncelikle 50 bin TL sabit ücret isteniyor. (Elinizde tuttuğunuz derginin satış fiyatının 40 bin TL olduğunu düşünerek bir kıyaslama yapabilirsiniz) Ayrıca gönderilen bilgi dokümanında bildirilen firma adresi başına 5 bin TL alınıyor. Yani 25 adresin bedeli 125 bin TL. Adres sayısı 50 ve 100'ü geçtiğinde firma adresi başına ödenen bedel biraz daha yükseliyor. Tarama işlemi modem aracılığıyla yapıldığında ise sabit ücret 250 bin TL.. Adreslere göre belirlenecek fiyat ise daha sonra belirleniyor.
Aynı tarama ve bildirme sistematiği teknoloji transferi, ithalat-ihracat ve joint-venture gibi tüm 'işbirliği alanları' için de geçerli... Merkezin verdiği hizmetler bu kadarla bitmiyor. İthalat ve ihracatta, ortak iş anlaşmalarında artık standartlar büyük önem taşıyor. Standartlar konusunda tüm birleştirme çabalarına karşın dünyanın değişik bölgelerindeki çeşitli sistemler uygulanıyor. Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin 200 bin mala ait standartı hakkında da bilgi veriyor. EN, DIN, CEN, CE, ASM, ASTM, ISO, JIS vb. standartlar bu kapsamda yer alıyor. İsteyenlere mallara ilişkin standart numarası ve başlığı, standartın içeriği hakkında özet bilgi, standartın karşılığı olan diğer standartlar ve standartı yayınlayan kuruluş hakkında bilgiler veriliyor. Burada yine 400-500 bin TL'yi geçmeyen bir ücret tarifesi soz konusu...
AB kamı ihalelerini izleyebilirsiniz
KOSGEB'in verdiği bilgi hizmetlerinden üçüncüsü AB ihale duyurularına ilişkin... AB Resmi Gazetesinde yayınlanan 80 ülkeye ait kamu ihale duyurularına yine bilgisayar bağlantısı ile ulaşılabiliyor. Talep eden girişimciye ihalelerin yayınlandığı AB Resmi Gazetesinin numarası ve tarihi, ihalelerin türü ve prosedürü, teklif vermek için geçerli son tarih, ihalenin içeriği hakkında özet bilgiler bilgisayar çıktısı şeklinde iletiliyor. Bu hizmet için de 250 bin lira sabit ücret ve ihale duyurusu başına 50 bin TL KOSGEB'in banka hesap numarasına yatırılması gerekiyor.
AB mevzuatı elinizin altında
Gümrük Birliğine sayılı günler kala AB mevzuatına hakimiyet büyük önem taşıyor. 1956'da AB'yi kuran Roma Anlaşmasından bu yana geliştirilmiş yüzbinlerce sayfalık Komisyon kararı, tüzük, yönetmelik, yönerge, tebliğ vb. mevzuat yığını iş adamlarının gözünü korkutuyor. Bu konuda da Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi AB'nin CELEX veri tabanına bağlanmış durumda. İstenilen yasal düzenlemeye CELEX sayesinde birkaç saat içinde ulaşılabiliyor. Bunun için yine 250 bin TL sabit bedel ve istenilen bilginin türü ve kapsamına göre değişen fiyat tarifesi uygulanıyor.
Birkaç saatte sektör ve pazar bilgileri elinizde
Günümüzde dış pazarlara açılırken, bir yatırım kararı verilirken ayrıntılı bilgiler edinmek stratejik bir nitelik taşıyor. Fizibilite çalışması sayesinde zaman ve para israfının önüne geçilebiliyor. İşte Merkez hemen hemen her sektörün yapısına ilişkin; pazar büyüklüğü ve pazara girme şartlarına ilişkin uluslararası bilgi bankalarını tarayarak iş adamlarına özet bilgiler sunabiliyor. Bunun için sabit fiyat 250 bin TL ve ulaşılan bilginin büyüklük ve türüne göre belirlenecek bir fiyat tarifesi uygulanıyor.
BC-NET ve BRE ile işbirliği imkanları
KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezinin 'işbirliği hizmetleri' çerçevesinde ise iki ayrı bağlantısı bulunuyor. AB İşletmeler Arası İşbirliği Ağı (BC-NET) ile Müteşebbisleri Yakınlaştırma Bürosu (BRE)... BC-NET Avrupalı firmalarla işbirliği yapmak isteyen Türk firmalarının (veya tersi) bilgisayar ortamında eşleştirilmesi esasına dayanıyor. Burada firma bilgileri tamamen gizli tutuluyor ve firma özellikleri çerçevesinde bir eşleştirme söz konusu... BRE ise daha geniş kapsamlı ve açık bir sistem. Firmaların işbirliği talepleri 15 günde bir yayınlanan BRE bültenlerinde yer alıyor. BRE'ye üye ülke sayısı 37 ve dünyanın dört bir yanından binlerce teklif bu bültende izlenebiliyor. Bu bülten yardımıyla iş teklifini uluslararası piyasaya sunabilmek için KOSGEB'in banka hesabına 100 ECU yatırmak gerekiyor.
BRE aracılığında Türk firmalarıyla işbirliğine gitmek isteyen yabancı firmalara ulaşmak ise daha ucuz. Çünkü KOSGEB iki ayda bir bu işbirliği arayışlarını içeren 'İş Teklifleri Bülteni' yayınlıyor. Buna yıllık abone olabilmek için ilgili hesaplara 400 bin TL yatırmak gerekiyor. Bu hizmet düzenli iletilen bilgisayar disketlerinden de alınabiliyor ki bunun da fiyatı 800 bin TL...
KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Meral Sayın, İş Teklifleri Bülteninin ilgi görmesinden cesaret alarak benzeri bir sistemi yurt içinde kurmayı planladıklarını belirtiyor. Sayın "Bu bültende yerli firmalarımızın birbirleriyle iş ortaklıklarını geliştirmeleri, ortak iş yapma alışkanlığı kazanmaları, rekabet gücü ve bilgi kapasitelerinin birleştirilmesini amaçlıyoruz" diyor.
‐------------
Avrupa Bilgi Merkezi (EIC) KOSGEB Bünyesinde Faaliyete Geçti
KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi geçen aydan itibaren Avrupa Bilgi Merkezine (EIC) de bağlandı. EIC kapsaminda fiilen hizmet vermeye başlanırken resmi açılışı önümüzdeki Ocak ayında yapılacak. 1987 yılından bu yana hizmet veren EIC, 1991'de AB dışındaki ülkelere de açıldı. Amaç küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında işbirliğini ve iş ortaklıklarını geliştirmek... Oldukça yaygın bir ağa sahip olan EIC, 29 ülkede 227 merkezle bağlantılı.
Yapılan istatistiklere göre EIC'in hizmetlerinden yararlananların büyük çoğunluğu 1-4 arasında çalışanı olan işletmeler... Yani daha çok küçük işletmelerin kafalarında oluşan soru işaretleri EIC'in uğraş alanı... EIC sayesinde Türk firmalarına AB ile ilgili her türlü bilgi (veya tersi) ulaştırılabilecek. Bu çerçeveye yasal, idari, çevre ve hukuki istatistikler de giriyor.
KOSGEB EIC'in Türkiye'deki resmi temsilcisi ancak bu hizmetin ülkenin dört bir yanına dağılması için önümüzdeki aylar içinde 'bilgi noktaları' oluşturulacak. Yani çeşitli kuruluş veya kişilere EIC'in bir anlamda bayiliği verilecek. Türkiye'nin EIC ağına dahil olduğunun duyurulmasından sonra çeşitli ülkelerden Türk işletmelerine ilişkin bilgi talepleri KOSGEB'e ulaşmaya başladı. Gelen talepler, ülkeler itibarıyla İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve İsrail'den yoğunlaşıyor. İstekler daha çok 'belirli bir ürünü temin edebilecek üretici firmalara ait bilgileri' içeriyor.
-------------
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu:
'Bilgi Sistemlerini Geliştireceğiz"
"Türkiye'de parasal teşvikler gerekli ama bunları yeteri kadar ve mümkünse asgari düzeyde tutmalıyız. Çünkü parasal teşvikler dejenere durumda. Türkiye'de en büyük eksiklerden birisi 'bilgi'... Bu eksiklik teknolojiden malzeme bilgisine, kaliteden piyasalara kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Biz bu merkezimiz vasıtasıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin bilgi ihtiyaçlarını hem kapsam hem de hız olarak en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Amacımız uzun vadede bunu bir 'bilgi bankası'na dönüştürmek ve Türkiye'deki tüm ticaret, sanayi ve esnaf odalarına istasyonlar kurarak, onların doğrudan bu bilgi bankasına girmelerini sağlamak... Ancak bilgiye ulaşmanın dışında değerlendirme, başka işletmelerle görüşme, fuarlara katılma gibi konular bilgilenmeyi izleyen çalışmalar olmalı. Yani desteğimizi somut sonuçlara ulaşılıncaya kadar devam ettirmek istiyoruz.
AB'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin en önemli meselelerinden biri 'enformasyon eksikliği' olarak kabul edilir. Çünkü bu işletmelerin tek başına enformasyon kanallarına girmeleri ve bilgiye sahip olmaları çok pahalıdır. Onlar da bu konuya çok önem veriyor ki küçük ve orta ölçekli işletmeler seviyesinde tüm AB ülkelerine hatta AB sınırlarını aşarak Kuzey Afrika ülkelerine de genişletme yoluna gidiyorlar. Biz de EIC sayesinde diğer tüm alt bilgi sistemlerine girme imkanına sahip olacağız. Bu merkez, işletmelere önlerindeki büyük imkanları gösterecek. Bu önemli çünkü AB denilince kişi başına ortalama 15 bin dolara yaklaşan 350 milyon nüfuslu bir piyasayla karşı karşıyayız.
Bilgi ağlarının en önemli fonksiyonlarından biri de küçük işletmeleri bir araya getirip müşterek iş yaptırabilmek. Bugün Avrupa'da girişimcilerin en önemli sorunu Avrupa dışına taşarak üretimlerini yaygınlaştırabilmek... Biz de bunların imkanlarından yararlanarak yatırımları, işbirliğini gerçekleştirebiliriz. Mermer, mobilya, ayakkabı konusunda işbirliği imkanlarımız olduğu çok açık. Küçük işletmelerimiz imalat açısından büyük yol aldı ancak pazar olanağı ve marka yönünden zayıf. Bunlara da ağırlık vermeliyiz."
----------
KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezine Nasıl Ulaşacaksınız?
Adres: KOSGEB Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi, MKEK Genel Müdürlüğü binası, 9. Kat Tandoğan-ANKARA
Tel: 0312-212 8190 (8 hat)
Faks: 0312-212 2508
(Bu kapak haberi haftalık Ekonomik Trend dergisinin 27 Kasım-03 Aralık 1994 tarihli Yıl:2 Sayı: 48'de yayınlanmıştır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder