9 Temmuz 2025 Çarşamba

KAMUDA TAŞIT SATIŞI SEFERBERLİĞİ BAŞLADI, 100 MİLYAR TL GELİR BEKLENİYOR

ACİL, İHTİYAÇTAN SATILIK KAMU TAŞITLARI

Büyük Satış 26 Mayıs'ta Başlıyor/ 

5 Nisan Kararları ile gündeme gelen 10 yaşından büyük kamu taşıtlarının tasfiyesi başladı. Yurdun dört bir yanında kamuya ait taşıtlar ihaleyle satışa çıkarılıyor.

Cahit UYANIK 

5 Nisan Kararları adım adım yaşama geçiriliyor. Her zaman siyasetin gündeminde olan fakat bir türlü uygulanamayan 'Kamuda taşıt saltanatına son verilmesi' yolundaki ilk adım atıldı: 1983 ve daha eski model araçlar birer birer satışa çıkarılıyor. Maliye Bakanlığının 5 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre  söz konusu taşıtlar Mayıs ayı başından bu yana zaten trafiğe çıkamıyor ve 10 yaşından büyük taşıtlar için benzin, bakım-onarım giderleri yapılamıyor. Satışı mümkün olmayan ve hurdaya çıkan araçlar ise Makine Kimya Endüstrisi Kurumuna  (MKEK) devrediliyor.

40 günde 2 bin adeti aşkın satılacak taşıt bildirildi 

Kararın kapsamına 'genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, KİT'ler ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme programına alınmış kamu ağırlıklı kuruluşlar, fon idareleri, kefalet sandıkları, döner sermayeli kuruluşlar' giriyor. 

Genel bütçeli idareler tasfiye edilecek taşıtlarının cinsi, modeli, markası ve plaka numaralarının yer aldığı listeleri Mayıs ayı başında Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TASİŞ) bağlı, kendilerine en yakın işletme müdürlüklerine birer tutanakla teslim etti. Düzenlenen tutanakların bir nüshası da Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderildi.

Maliye Bakanlığı TASİŞ Genel Müdürlüğünün verilerine göre tasfiye edilmek üzere kendisine devredilen oto sayısı 2 bini aştı. Taşıtların yaşları ise 10-15 yıl arasında değişiyor. Bu taşıtların satışına 26 Mayıs'tan itibaren peyderpey başlanacak. Satışlara ilişkin ilanlar önce Resmi Gazete'de, ardından Türkiye genelinde baskı yapıp dağıtılan iki büyük gazetede yayımlanacak. Gazete ilanlarının gelecek haftadan itibaren verilmesi planlanıyor. Ayrıntılı satış listeleri ayrıca satışın yapılacağı yer bölge müdürlüğünün duyuru panolarına da asılarak incelemeye açılacak.

Taşıt satışlarından 100 milyar TL gelir bekleniyor

Araçlar muhammen bedelle satışa çıkarılacak ve açık artırma usulü uygulanacak. Muhammen bedel ise 'Sigorta ve Milli Reasürans Birliğinin belirlediği kasko bedellerinin yüzde 20 eksiği' şeklinde tespit edilecek. Söz gelimi, kasko değeri 50 milyon lira tespit edilen bir aracın muhammen bedeli 40 milyon lira olacak. 

Maliye Bakanlığının ilk hesaplamalarına göre bu satışlardan toplam 100 milyar TL'nin üzerinde bir gelir hedefleniyor. Maliye Bakanlığı TASİŞ Genel Müdürü Tolga Akgün "Bu satışlar sayesinde atıl duran kaynaklar ekonomiye kazandırılacak. Ayrıca masrafları devlete yük haline gelen bu araçlar da elden çıkarılarak tasarruf sağlanmış olacak" diyor.

Bazı kamu kuruluşları taşıt satışına başladı

Genel bütçe dışındaki kuruluşlar ise işleme konu taşıtlarının listesini Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne bildirdikten sonra kendi mevzuatlarına uygun şekilde satışa çıkarmaya başladı. Bu kuruluşlardan bazıları Petrol Ofisi İzmit ve İskenderun Bölge Müdürlükleri, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası İstanbul Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği, DMO İzmit İmalat Müessesesi, TODAİE Genel Müdürlüğü...

Genelde kapalı zarfla teklif verme usulünün benimsendiği bu satışlarda muhammen bedel uygulaması var. Yani verilecek fiyat teklifleri, ilan edilen fiyattan aşağıda olamıyor. Ayrıca ihaleye katılacaklardan belirli miktarlarda geçici teminat yatırmaları isteniyor. Taşıtlar için  uygulanan muhammen bedeller ise piyasa fiyatlarına çok yakın belirlenmiş... Kamu taşıtlarının yıllık bakım ve teknik muayenelerinin düzenli yaptırıldığı düşünüldüğünde konulan fiyatları hak ettikleri belirtiliyor. Bu arada Merkez Bankası da taşıtların tasfiyesine ilişkin karar kapsamında olmamasına rağmen 10 yaşından büyük taşıtlarını satma kararı aldı.

1994'te toplam taşıt harcaması 97 trilyon lira 

Maliye Bakanlığının belirlemelerine göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elinde toplam 270 bin taşıt var. 1994 Mali Yılı Bütçesinde kamu taşıtlarının bakım-onarım giderleri için 22 trilyon lira ayrıldı. Ayrıca bu yıl satın alınacak 5 bin yeni taşıt için de 10 trilyon liralık ödenek verilmesi karara bağlandı. Yine Maliye Bakanlığının verilerine göre bir tek taşıtın kamuya yıllık maliyeti ortalama 240 milyon lirayı buluyor. Bu, yıllık 65 trilyon liralık bir toplam taşıt harcaması anlamına geliyor. Böylece kamunun tüm taşıt harcamaları ise 97 trilyon lira olacak.

(Bu haber haftalık Ekonomik Trend dergisinin 15-21 Mayıs 1994 tarihli Yıl:2 Sayı: 20'de yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder