17 Temmuz 2025 Perşembe

ÇİÇEĞİ BURNUNDA 'MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER BİRLİĞİ' GENEL KURUL YORGUNU

MUHASEBECİLERDE 'SHP SENDROMU'...

2 yıla 4 genel kurul sığdırdılar

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği  iki yaşında ama dördüncü genel kurulunu bu hafta yaptı. Delegeler, kurultay üzerine kurultay toplayan partiye göndermeyle  'Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den (SHP) beter olduk' diyor.

Cahit UYANIK 

"Birliğimiz iki yaşında ama dört genel kurul gördük. Her seferinde işimizi gücümüzü bırakıp Ankara'ya koşturuyoruz. Üstelik genel kurullarda mesleğimizin acil çözüm bekleyen sorunları tartışılacağına bir 'Seçim yapalım' lafı tutturuluyor. Ondan sonra gelsin kulisler, gitsin liste savaşları... Biz SHP'den beter olduk."

Bu sözler geçen hafta Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği İkinci Olağanüstü Genel Kuruluna katılan Antalyalı bir delegeye ait. Yaklaşık 40 bin meslek mensubunun temsil edildiği Olağanüstü Genel Kurula katılan delegelerin bir çoğu da aynı görüşü paylaşıyor. Aslında bu tepkiler bazı delegelerin genel kurulu boykot etmesi karşısında oldukça hafif kalıyor. Çünkü 800'ü aşkın delegeye sahip genel kurula 500-600 delegenin katılmış olması da oldukça anlamlı bir protesto gibi... 

Bütün protestolar bir yana şu anki yönetim genel kuruldan zaferle çıktı. Büyük odaların başını çektiği seçim isteyen grup geçen Eylül ayından sonra ikinci yenilgisini yaşadı. 'Birlik Yönetim Kurulu sorunlarımızı çözemiyor' gerekçesiyle seçim isteyen grubun içindeki Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Rıza Yurtsever de bu tespite katılıyor. Ancak Yurtsever önümüzdeki Eylül'de yapılacak genel kuruldan oldukça umutlu görünüyor. Mesleği yürütenlerin yaklaşık yüzde 50'sinin Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplandığını belirten Yurtsever "Bu durum Mayıs'ta delege seçimlerine de yansıyacak. Böylece Eylül'deki genel kurula daha güçlü gideceğiz" diye konuşuyor. 

Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nalan Akdoğan ise Birliğin kurumsallaşma sancıları çektiği bir ortamda zaman zaman seçim isteklerinin gündeme gelmesini normal karşılıyor. Bu görüşü paylaştığını belirten bir başka yönetim kurulu üyesi Arslan Başer Kafaoğlu ise "Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Delegeler bizden memnun olduklarını değişim isteklerini iki kez reddederek gösterdi. Delegeler ve örgüt sürekli bir seçim havası içinde bulunmak istemedi" diyor.

Sorunlar, sorunlar...

Önümüzdeki aylar mesleğin üst yönetimiyle ilgili kıyasıya bir mücadeleye sahne olacak gibi dururken, birçok güncel sorun da çözüm bekliyor. Üst yönetim için mücadele eden tüm grupların çözümünü istediği sorunların başında haksız rekabet yaratan 'korsan muhasebeciler' geliyor. Bazı delegeler sadece İstanbul'da 4 bin korsan muhasebecinin çalıştığını belirtiyor.

Gündemdeki ikinci sorun ise ücret tarifeleri... Mesleği yürütenler, belirlenen ücret tarifelerine Maliye ve Gümrük Bakanlığının müdahalesinin kendilerini zor duruma düşürdüğünü savunuyor. Arkadaşlarının birçoğunun sırf bu nedenle bürosunu kapattığını belirten muhasebeciler, 'Tıpkı Tabipler Odası, Barolar Birliği gibi bizim de ücret tarifelerimize karışılmasın' diyorlar.

Yeminli mali müşavirlerin tüm üye sayısının ancak yüzde 5'ine sahipken 9 kişilik Birlik Yönetim Kurulunda yasa gereği 5 kişiyle temsil edilmesi de bir başka yakınma konusu... Örgüt yapısının üst yönetime sağlıklı olarak yansımasını engelleyen bu çarpıklığın düzeltilmesi ise ancak bir yasal düzenlemeyle mümkün.

Muhasebeciler cephesinde son durum böyle. Şimdi gözler hem idari hem de mesleki sorunların tartışılacağı Eylül'deki beşinci genel kurulda...

(Bu haber haftalık Ekonomik Panorama dergisinin 16-23 Şubat 1992 tarihli, Yıl:5, Sayı: 8'de yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder