24 Mart 2022 Perşembe

TEMETTÜ YATIRIMCILIĞI (EMEKLİLİĞİ) VEYA İLAÇLARIN YAN ETKİSİNDEN YARARLANIP HASTA TEDAVİ ETMEK

Cahit UYANIK

Biraz uzun olacak ama...

Size ilginç bir şey anlatacağım...

Son zamanlarda Twitter'da

Güzel bir akıma şahit oluyorum

Küçük tasarruf sahipleri

'Temettü Yatırımcılığı'na büyük ilgi gösteriyor.

(Kimi de buna Temettü Emekliliği diyor ama ben sevmiyorum bunu...)


Önce 'Temettü (Kar payı) Yatırımcılığı' nedir, onu anlatayım kısaca...

Borsada hisse senetlerine günlük al-sat (trade etmek) amacı dışında uzun vadeli yatırım yapmak,

Bunu yaparken de kazancını yatırımcısıyla paylaşan

Yani temettü veren güvenilir şirketleri tercih etmek

Bu hisseleri sabırla, küçük küçük parçalar halinde yıllarca satın alıp biriktirmek...

Kurumsal şirketlere (BİST-30, BİST-50) yatırım yaparak...

Hem o hissenin fiyat artışından hem de temettüsünden (Bedelsiz hisse senedi imkanından da) yararlanmak...

'Temettü Yatırımcılığı' uğruna sigarayı-içkiyi bırakanları, öğle yemeğini evinden getirenleri, taksiye binmeyi bırakanları tivitlerden okuyorum..

Kimi kendisinin, kimi çocuğunun geleceğini kurtarmak için bu yöntemi tercih ediyorlar

Peki 36 yıldır işlem yapılabilen borsada neden son 1-2 yıldır böyle bir yatırımcı iklimi oluştu?


Ben bunu tıptaki bir olayla açıklamak istiyorum:

Doktorlar bazen bazı ilaçların etkisinden değil yan etkisinden yararlanmak için, başka hastalıkların ilacını daha az dozda reçete ederler...

Bunu bir arkadaşımın çocuğu için yazılan ilaç sebebiyle öğrenmiştim.

Bizde de Temettü Yatırımcılığı konusunda benzer bir durum yaşanıyor. Şöyle ki:


1) Hükümetin yıllardır izlediği bıktırıcı politikalar sebebiyle yabancıların borsamıza ilgisi iyice azaldı. Daha 5 yıl önce borsamızda yabancı payı yüzde 65'ti. Şimdilerde bu oran yüzde 37'ye geriledi. Yabancı ilgisinin azalması, 2 yılı aşkın süredir devam eden pandemi süreciyle birleşince  hisselere kısa vadeli yatırım yapma eğilimini (al-satçılık) ile yatırım profesyonellerinin sayısını azalttı. Talep azalınca ve dolayısıyla hisse fiyatları düşünce, çok fazla teknik bilgiye sahip olmadan, kurumsal şirketlerde küçük küçük birikimlerle hisseye girip kalmak, temettülerden ve bedelsiz hisse dağıtımından yararlanmak, yabancıların dönmesini beklemek iyi bir yatırımcılık türü oldu. (Borsa uzmanları, birçok kaliteli şirket hissesinin, yurt dışındaki benzerlerine göre yüzde 40-50 daha düşük fiyatta olduğunu belirtiyorlar. Yabancı yatırımcıların yeniden borsaya dönmeleri halinde hisse fiyatlarının fırlaması beklentisi mevcut.)

2) Hükümetin izlediği yüksek enflasyon ve zoraki düşük faiz politikası bazı kişileri dövize, otomobile, emlağa yönlendirdi. Bunlar daha çok elinde yüksek diyebileceğimiz tasarrufu olanlardı. Daha küçük tasarrufu olanlar veya küçük küçük tasarruf edebilen bazı kişiler de sağlam hisse senetleri almak  yoluyla birikimlerini yüksek enflasyondan koruyabileceğini gördü. Ama bunun için de kendilerine daha sakin ve iddiasız, sabır gerektiren bir yatırımcılık türü olan Temettü Yatırımcılığını seçtiler.

3) Ucuzlayan hisse senetlerinin sağladığı teşvik ile borsada Temettü Yatırımcılığına başlayan bir başka kesim de faiz gelirini dini hassasiyetleri gereği reddedenler oldu. İslami kurallara göre ticaret kazancı helal olduğu için bu kesim de ev, arsa, araba alamayacağı kadar küçük küçük tasarruflarını borsada Temettü Yatırımcılığına yöneltti. Bunu Twitter'daki bazı paylaşımlarda dini referanslara başvurulduğunu gördüğümde anladım. 

Ne demiştik: Doktorlar bazen başka hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların yan etkisinden yararlanarak bir başka hastalığı tedavi ederler. Temettü Yatırımcılığı da hükümetin izlediği hatalı ekonomi politikalarının yan etkisi olarak, bir başka işe yaradı ve neredeyse 35-36 yıl sonra gerçek küçük yatırımcıları borsaya yönlendirdi. Bunu "Büyük ekonomik ve siyasi çalkantılar sebebiyle, geleceğini sağlama alma kaygısındaki bazı insanlar, borsa üzerinden çıkış yolu aramaya başladılar" şeklinde de açıklayabiliriz.

Tabii ki doktorlar ilaçların yan etkisinden yararlanırken yüksek bir bilince sahipler. Ekonomi yönetimi ise bilinç dışı bir şekilde hayırlı bir olaya yol açtığının farkında mı, emin değilim.

Gün gelir yabancılar borsaya dönerse Temettü Yatırımcılığı ne olur; küçük yatırımcı çeşit çeşit ayak oyunu ile borsaya küstürülür mü? Onu da bekleyip göreceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder