4 Haziran 2015 Perşembe

G-20, “GAZİANTEP-20” OLAMAZ MIYDI?

Gaziantep, üretim ile pazarlama süreçlerindeki bu başarısını ve becerisini, artık “Gaziantep-20” ruhundaki uluslararası çaptaki önemli toplantılara ev sahipliği yaparak gösterebilmeli... 

Cahit UYANIK

Türkiye, 2015 yılının G-20 dönem başkanı. Yıl boyunca Türkiye’nin değişik kentlerinde G-20 ile ilgili değişik konuları içeren toplantılar yapılacak. Bunların bazıları düzenlenmeye başlandı bile… Toplantılar İstanbul, İzmir ve Ankara’da yoğunlaşıyor. G-20’nin zirve toplantısı ise Kasım ayı içinde Antalya’da gerçekleştirilecek.

“Bunun Gaziantep olarak bizimle ne ilgisi var?” diyebilirsiniz. G-20’nin resmi açık adı Group of 20… Bir an durup düşünelim: Gaziantep, baş harfin aynı olmasının da desteğini yanına alarak, G-20’nin toplantılar dizisinin birine “Gaziantep-20” adıyla ev sahipliği yapamaz mıydı? 

Toplantının konusu belki KOBİ’ler, belki tarihi kentlerin yeni ekonomik üretim süreçlerine nasıl ayak uydurabilecekleri, belki dünyada giderek yakıcı bir sorun olan ve ekonomik dengeleri yakından ilgilendiren (Gaziantep’in de çok uğraştığı) göç ve mülteciler, belki de Ortadoğu Bölgesinin petrol odaklı ekonomik yapıdan çıkarılarak üretim  süreçlerine (dolayısıyla barış ve huzura) nasıl dahil edileceği olabilirdi. Hangi konuyu seçerseniz seçin, böylesi bir toplantı için, bu kadar önemli bir üretim gücü ve nüfusu barındıran, Ortadoğu Bölgesinin bu en hızlı gelişen kenti Gaziantep’ten daha iyi ve ideal bir seçim olamazdı. Ama böyle bir toplantı sanırım kimsenin aklına gelmedi veya  G-20’ye daha farklı bir yorum getirmeyi düşünemedik.

Dünyanın değişik kentlerinde veya bölgelerinde yaşayan insanlar artık Gaziantep’te üretilen mallara iyice aşina oldu. Gaziantep, üretim ile pazarlama süreçlerindeki bu başarısını ve becerisini, artık “Gaziantep-20” ruhundaki uluslararası çaptaki önemli toplantılara ev sahipliği yaparak gösterebilmeli... Yani küresel ölçekteki üretim gücünü taçlandırabilmeli. Gerek Türkiye gerek Gaziantep, bu kadar büyük toplantıları düzenleyebilecek güce ve bilgi birikimine sahip. Ama alt yapıya gelince sanırım Gaziantep için işler değişiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, bu kadim kente büyük bir kongre ve kültür merkezi kazandırmak istediğini biliyoruz. Yani bu konuda siyasi irade boyutu oluşmuş… Dünya standartlarında inşa edilecek böyle bir merkez, Gaziantep’te prestijli uluslararası toplantılar düzenleme hedefinin yarıdan çoğunu tamamlayacaktır.

Böylesi bir yatırımın Gaziantep’e çok şey katacağına yönelik verebileceğim en yakın örnek Zeugma Müzesidir. Yıllar önce katıldığım bir Tunus seyahatinde dönemin Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ve Gaziantep Milletvekili Kürşad Tüzmen, bu ülkedeki Bardo Mozaik Müzesini gezip çok ayrıntılı bilgiler almıştı. Ardından Zeugma Müzesi projesi kesinleşmiş ve inşaatına girişilmişti.


Şu anda Gaziantep’teki Zeugma Müzesi de dünya çapında Bardo Müzesi kadar ünlü olma yolunda. Arşivlere baktım; 2011 yılında açılan Zeugma Müzesine 42 milyon TL harcanmış. Türkiye gibi yılda milyarlarca liralık yatırım bütçesi olan ve on milyonlarca turisti ağırlayan bir ülke için bu para devede kulak… Zeugma Müzesi, geride kalan 4 yılda yapılan yatırımı amorti etmediyse bile, eminim önümüzdeki 5-10 yılda edecektir.
Gaziantep Kongre ve Kültür Merkezine de 40-50 veya 100 milyon lira harcanacaktır. Ama bu tesis, belki 80, 100 veya 150 sene kente ve tabii ki ülkemize hizmet edecektir. Demek ki bilinçli bir projelendirme ve yatırımın yanı sıra kaliteli bir işletmecilikle Gaziantep’te bırakın G-20’nin bir ayağını, her seferinde 15-20 bin kişinin ağırlandığı IMF-Dünya Bankası’nın Yarıyıl Toplantıları, NATO Zirvesi veya Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu benzeri   büyük toplantılar bile düzenlenebilir. Türkiye’nin yükselen kenti ve yükselen değeri Gaziantep’e de yakışan budur. Tekrar görüşmek dileği ile…
(Bu yazı, Gaziantep merkezli Ortadoğu Business Dergisinin Mayıs-2015 tarihli 32. Sayısında yayınlanmıştır.)

TATLI UYKU, ANTEP BAKLAVASINA FEDA OLSUN

SOÇİ, RUSYA VE TÜRKİYE
DÜNYANIN YENİ GÜÇ ODAĞI G-20’LER; G-8’LERİN ESAMESİ OKUNMUYOR


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder