26 Aralık 2016 Pazartesi

DÜNYANIN EN KÜÇÜK ÖZELLEŞTİRMESİNİ YAPTIK: 468 ALMAN MARKI


Cahit UYANIK

Türkiye'de özelleştirme denilince nedense  garip olayların önü arkası kesilmiyor. Bir gün Türk özelleştirme tarihi yazılırsa, bu garip olayları görüp öyle şaşıracağız ki.... İşte o zaman Türkiye'den neden Aziz Nesin gibi dünya çapında mizah yazarlarının çıktığını özelleştirme perspektifinden de baktığımızda da kolayca anlayacağız. Alın size bir örnek...

Resmi Gazete'nin 23 Aralık 1999 tarihli nüshasını dikkatle inceleyenler, özelleştirme uygulamaları garabetine bir örnek eklendiğini gördüler. Koskoca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) elinde bulundurduğu BASF-Sümerbank Türk Kimya Sanayii A.Ş.'nin 106 adet (yüz altı adet) hissesini 468 Alman Markı bedelle (yanlış okumadınız dört yüz altmış sekiz Alman Markı), Yarımca Porselen T.A.Ş'ye peşin bedelle satmaya karar vermişti. Bu 106 hisse, söz konusu şirketin binde 2'lik payına isabet ediyordu ve dolar karşılığı da 244 Amerikan Doları idi. 


Oysa ÖİB, 1998 yazında Yarımca Porselen'i Evyap San. Tic. A.Ş'ye satmıştı. BASF Sümerbank Kimya'nın yüzde 39,98'lik hissesi de geçen geçen yılın Kasım ayı ortasında şirketin Almanya'daki ana merkezi BASF Aktiengesellschaft'a özelleştirilmişti.   

Bu binde 2'lik hisseye neden BASF'nin kendisi talip olmamıştı? BASF'ın ana blok hissesi özelleştirilirken bu binde 2'lik kısım unutulmuş muydu? Yoksa Yarımca Porselen "nazar boncuğu" kabilinden mi BASF Sümerbank'ın binde 2'lik hissesini satın almıştı? Bu sorularımıza ÖİB yetkilileri doğru-dürüst cevap veremediler veya vermek istemediler. Ama işin altından bir çapanoğlu çıkacak mı, bekleyip göreceğiz.
(Bu kulis, TİM'in "İhracatta Görünüm" adlı yayın organının Şubat-2000 Sayı:52'de Bülent Uzungil takma adı ile yayınlanmıştır.)      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder